Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijela lista zahtjeva

Ultimatum SDP-a: Što sve traže od HNS-a za potporu Anki Mrak Taritaš u Zagrebu

08.03.2016., Zagreb - Davor Bernardic povodom Medjunarodnog dana zena na Cvjetnom trgu dijelio je ruze te sreo bivsu ministricu graditeljstva i prostornog uredjenja Anku Mrak-Taritas i njoj poklonio ruzu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
21.02.2017.
u 12:45

Pregovori bi se trebali "zakuhati" ovaj tjedan, a kako stvari stoje, u SDP-u i nemaju izbora osim podržati HNS-ovu kandidatkinju

Pregovori dviju opozicijskih stranaka koji bi u konačnici trebali rezultirati javnom podrškom SDP-a HNS-ovoj kandidatkinji Anki Mrak Taritaš trebali bi se “zakuhati” ovog tjedna. A kako stvari trenutačno stoje, neće ići nimalo lako iako je jasno da najjača stranka u Zagrebu SDP i nema neku drugu opciju osim da se podrži upravo Mrak Taritaš.

Jasan dogovor

U SDP-u inzistiraju da se prije davanja javne podrške dogovore svi detalji poput mjesta na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu, tko daje dogradonačelnike, a posebno kome ide upravljanje Zagrebačkim holdingom. Naši izvori iz vodstva SDP-a kažu da će se prije javne podrške tražiti dogovor da šef Holdinga bude SDP-ov čovjek i od toga, kažu, neće odustati, ali i da broj mjesta na listi za skupštinu bude proporcionalan snazi koju i SDP i HNS imaju u Zagrebu. Prema informacijama iz SDP-a, HNS navodno traži svako četvrto mjesto na listi, a SDP nudi tek svako šesto, i to pod uvjetom da dogovorenu kvotu “sigurnih” mjesta na listi dijele HNS i HSU.

– HNS-ovci su teški pregovarači, a mi im nikako ne smijemo popustiti. Jedino što imaju jest kandidatkinja za gradonačelnicu, koja zapravo bez naše podrške do drugog kruga ne može, što god tko mislio. Nije laka situacija i sve ovo i radimo da bismo promijenili gradonačelnika i da bi došla lijeva koalicija na vlast, ali očekujemo i od HNS-a da bude realan – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a.

Dodatni je problem što za dogovor treba imati i međusobnog povjerenja, a toga, izgleda, u ovom slučaju ipak nedostaje.

– Tko garantira da HNS neće na kraju, kada izbori budu gotovi, otići s HDZ-om i s njima formirati vlast u gradu. To je isto jedna od mogućnosti i zbog toga je čvrst dogovor prije podrške nužan – kaže naš drugi izvor iz vodstva SDP-a. Dodaje i kako ga žalosti, nervira i sramoti što je SDP doveden u situaciju da može napraviti samo jednu stvar, a to je podržati Mrak Taritaš.

Dvije odbijenice

– Nadam se da Bernardić neće pošto-poto pristati na koaliciju bez dogovora i da će radije i odustati od podrške Mrak Taritaš nego pristati na sve – kaže naš izvor.

U SDP-u nemaju ništa protiv da jedan dogradonačelnik bude iz SDP-a, a drugi nestranački, no pitanje je tko bi bio taj, prihvatljiv i SDP-u i HNS-u. U optjecaju je nekoliko imena pa i ono Borisa Jokića koji uporno odbija sve ponude za ulazak u političku arenu, ali i ime Maruške Vizek za koju u SDP-u kažu da bi mogla biti “njihova” Sandra Švaljek. Međutim, i ona takvu opciju odbacuje.

– Politički angažman nimalo me ne zanima. Političkim strankama koje na ovakav način licitiraju s imenima neovisnih stručnjaka poručujem da porade na demokratizaciji i procesu upravljanja ljudskim potencijalima u strankama kako bi bili u stanju na izborima ponuditi kvalitetne stranačke kandidate umjesto da učestalo nominiraju ljude koji s političkim radom nemaju nikakve veze – poručuje Vizek i dodaje da će iduće četiri godine uložiti u razvoj Ekonomskog instituta na čije je čelo imenovana prije nekoliko mjeseci. 

>> 'Podržat ćemo Mrak Taritaš, ali šef Holdinga bit će iz SDP-a'

Komentara 20

LU
lunar777
12:59 21.02.2017.

Čudno je kako "objektivne" novinare ne zanima veliki kriminal i malverzacija prilikom preplaćene obnove potopljene Gunje za vrijeme mandata Anke Mrak Taritaš, izgleda da novinare ljevičarski manifetluci nisu bitni kao što su bile bitne fusnote od Barišića i to što se Kolinda nije javila Dragi Pilselu na raport prije nego je išla u SAD. Pa riječe je o obnovi koja je koštala znatno više od milijardu kuna...

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
13:09 21.02.2017.

Dajte Sauchu za kandidata, on je sada neovisan

SB
sbb
13:03 21.02.2017.

Traze ju da na svakoj presici otpjeva jednu partizansku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije