Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERIJAL AFERA JMBG (4)

Bez JMBG-a Porezna uprava zatvara vrata

15.01.2003.
u 00:00

* U tijeku je primanje godišnjih prijava poreza na dohodak, koje se ne mogu obraditi bez JMBG-a

- Nama je JMBG ključni podatak za evidenciju, programske aplikacije i povezanost između institucija. Bez njega ne možemo funkcionirati i kažu li nam da se njime ne smijemo koristiti, Porezna uprava zatvorit će vrata - kaže Stanko Zorica, načelnik u Poreznoj upravi Ministarstva financija. Poreznici su, objašnjava, još 1989. godine počeli mijenjati porezne brojeve JMBG-om i od tada se sva dokumentacija temelji na tom podatku.

- Svaka zamjena JMBG-a nekim drugim podatkom traži softversku i programsku prilagodbu i nije ju moguće provesti preko noći. Govorio sam to na svim sastancima posljednja tri-četiri mjeseca - kaže Zorica.

Upravo je u tijeku primanje godišnjih prijava poreza na dohodak za 2002. godinu, a Porezna uprava traži od svih građana da na prijavama navedu JMBG, bez obzira na micanje tog broja s novih osobnih iskaznica.

- Bez tog podatka ne možemo provesti kontrolu navedenih podataka, a došla bi u pitanje i ažurnost obrade - kaže S. Zorica. Porezna uprava također upozorava poduzeća koja su dužna dostaviti tzv. PKM kartice (podatke o godišnjim plaćama svih zaposlenih i uplaćenim porezima), da u karticu obvezno upišu JMBG jer bi bez tog podatka sve ostale informacije bile beskorisne.

Vlada je obvezala Poreznu upravu da za sve građane ustroji nove porezne kartice, a Zorica tvrdi da se porezne kartice ne mogu ustrojiti bez JMBG-a, preko kojega je moguć uvid u dosad plaćene poreze.

- Ne vidim rješenje, osim možda da se na novim osobnim iskaznicama svakom građaninu dodijeli broj osobe, bez datuma rođenja ako je to nekome sporno. JMBG se micao uz opravdanje da se štite osobni podaci građana. Zaštita podataka osigurava se programskim rješenjima i ovlaštenjima, a ne ukidanjem JMBG-a - zaključuje Zorica. I u naredbi o načinu plaćanja prihoda proračuna i obveznih doprinosa, koja je stupila na snagu 1. siječnja, ministar financija propisuje da su građani dužni na uplatnice upisati i svoj JMBG iako im novi propis jamči tajnost JMBG-a i mogućnost izbora hoće li ga dati ili neće. No, bez JMBG-a na uplatnici, poreznici ne mogu evidentirati ničiju uplatu.

Ljubica Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije