Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja na pacijentima

HZZO štedi 15 mil. kn na najugroženijima. Evo što su nam sve ukinuli

Siniša Varga
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
25.04.2014.
u 10:31

Ukidanjem prava na baterije za slušne uređaje HZZO nagluhima nametnuo trošak od 1000 kuna godišnje

Oko tisuću kuna godišnje novi je trošak pacijentima koji nose slušni aparat jer su izmjenama Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima ukinute baterije za te aparate na teret HZZO-a. Oni s umjetnom pužnicom, koji se još školuju i mlađi su od 18 godina, i dalje će imati besplatne baterije. No, tek kada se Pravilnik, koji je na snazi od jučer, 24. travnja, izmijeni. Do tih izmjena, najavljenih za utorak, baterije će plaćati – svi. Procedura izmjena vjerojatno neće dugo potrajati, no jasno predstavlja nesklad onih koji donose odluke važne za svakodnevicu i onih kojih se to tiče, ovaj put osoba oštećena sluha.

Novi udar na umirovljene

Tako da svi nagluhi, neovisno o dobi i obrazovnom statusu, dok izmjene novog Pravilnika ne izađu u Narodnim novinama, baterije moraju platiti. A kad izmjene postanu aktualne, najviše će stradati džep onih najugroženijih, odnosno osoba starije životne dobi. Najveća je to skupina, potvrdili su iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, osoba oštećena sluha te ujedno najsiromašnija.

– Ova je odluka još više diskriminirajuća jer su narušena ljudska prava, pravo na komunikaciju i informaciju osobama starije dobi. Upravo su to u najvećem broju korisnici slušnih aparata i najosjetljivija skupina. Ako slabovidna osoba dobije naočale, ona je funkcionalno osposobljena, a sad kada nagluha osoba dobije aparat, ona bez baterije ne može čuti, niti taj aparat ičemu onda služi. Molimo da se ne radi takva diskriminacija unutar populacije – jasna je Mirjana Juriša iz Saveza gluhih i nagluhih.

Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

Izračun od tisuću kuna novog godišnjeg troška okviran je jer je riječ o individualnoj potrebi svakog onog sa slušnim aparatom te ovisi o kvaliteti aparata, baterije, oštećenosti sluha itd. No, treba mu pridodati i ostalo potrebno za održavanje pojedinih slušnih aparata, poput filtara koje nagluhi svakako već plaćaju. Nema sumnje da je riječ o novom udaru na zasigurno brojne starije s primanjima od 2266 kuna mjesečno, koliko iznosi prosječna mirovina prema posljednjim podacima HZMO-a.

Promjene u utorak

Ukidanje prava na besplatne baterije za slušne uređaje diskriminira starije. Ukida im se pravo na komunikaciju

Mirjana Juriša
, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba

Ovim potezom planira(la) se ušteda od 15 milijuna proračunskih kuna koja će sada biti manja zbog opisanih izmjena Pravilnika.

– Stav je HZZO-a da u ovom slučaju nije riječ o uštedi, već o uređivanju sustava i preraspodjeli sredstava za pomagala. Na taj se način planira postići pravednija raspodjela bez negativnog utjecaja na kvalitetu i dostupnost ovog segmenta zdravstvene skrbi – odgovorili su iz HZZO-a dodajući da su sve izmjene usvojili nakon konzultacija s mjerodavnim stručnjacima.

Među tim stručnjacima izgleda nije bilo onih iz Ministarstva zdravlja čije je mišljenje, pokazalo se ubrzo, sasvim oprečno ovoj odluci. Odluci koju je izglasalo Upravno vijeće Zavoda na čijem je čelu prim. Marijan Cesarik, dr. med., pomoćnik ministra zdravlja.

– Ministarstvo zdravlja je od HZZO-a zatražilo očitovanje zbog čega dio pacijenata nema više pravo na plaćene baterije za slušne aparate iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Ministar zdravlja Rajko Ostojić protiv je prebacivanja većeg financijskog tereta za zdravstvene usluge na građane, o čemu će itekako voditi računa i nakon izdvajanja HZZO-a iz državne riznice – odgovorili su iz Ministarstva zdravlja te potvrdili i da će se izmjene Pravilnika donijeti u utorak.

Ti su dodatni troškovi iznimno veliki i teško je u današnjoj situaciji još više izdvajati, poručili su i iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te zatražili izvješće o ovoj zbrci.

– Meni je najvažnije da osoba oštećena sluha dobije ono najpotrebnije da bi mogla funkcionirati što bolje – poručila je pravobraniteljica Anka Slonjšak.

Komentara 40

Avatar petrolio
petrolio
10:39 25.04.2014.

strašno! ne znam samo temeljem čega SDP/HNS vlada očekuje još novi mandat na izborima ?!?!?

CR
crnaguja1950
10:50 25.04.2014.

a da jednostavno ukinu bolnice i otpuste doktore i sestre?jer oni im ne trebaju a pacijentima ne trebaju bolnice.Čemu kad je to luksuz za većinu hrvatskih građana.Ionako pomalo umiremo od gladi,raznih boleština pa zašto to onda još i plaćati masno a nema spasa.A političke kaste i elite se ionako liječe po inozemstvu,za njih nema frke i nema krize.

Avatar Vuglec
Vuglec
11:16 25.04.2014.

Pa moraju od nekuda namaknuti lovu za nove aute ......a za tako nešto najpogodniji su im oni najnemoćniji djeca, invalidi, umirovljenici ..... Znate i sami da djecu koriste samo u određenim prigodama za naslikavanje, ali kada treba nešto odlučiti uu korist djece onda ih nigdje nema, tako isto i sa invalidima i tako redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije