Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Adriana Vince:

'Ako ebola dođe u Hrvatsku, izolacijske sobe i naš tim spremni su'

vince
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
11.10.2014.
u 15:20

Od početka kolovoza do sada u Hrvatskoj je stavljeno 90-ak osoba pod zdravstveni nadzor, a trenutačno je 26 osoba pod nadzorom

Tri izolacijske dvokrevetne sobe, svaka sa sanitarnim čvorom i s vanjskim ulazom, spremne su u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u slučaju da se u Hrvatskoj pojavi ebola. Osoblje te klinike stalno se educira, upoznato je s procedurom i zaštitnim mjerama.

– Osoblje se mora obući u skladu sa svim preventivnim mjerama, imamo cijelu opremu, zaštitna odjela, maske, rukavice. Odijela su nepropusna, dakle kroz njih ne može proći nikakva tekućina, sekreti. Educiramo osoblje i ono zna gdje i kako ući, gdje je sva potrebna oprema spremljena, cijela jedna ekipa radi na edukaciji – objasnila je prof. dr. sc. Adriana Vince, sanacijska upraviteljica Klinike.

Ono što ovim sobama nedostaje jest negativni tlak, čime bi bila omogućena takozvana striktna izolacija jer bi se zrak iz tih prostorija usisavao u aparate i ne bi izlazio van.

Ne prenosi se zrakom

Ebola se, dakako, ne prenosi zrakom, nego tjelesnim tekućinama, odnosno kontaktom s krvlju, slinom zaražene osobe.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ističu da se virus ebole ne prenosi socijalnim kontaktom, primjerice rukovanjem. U Hrvatskoj su aktivne sve mjere prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije tako da granična sanitarna inspekcija uz pomoć granične policije identificira putnike povratnike iz ebolom zahvaćenih područja te ih upućuje nadležnom epidemiologu prema mjestu stanovanja, objasnili su u Zavodu.

– Epidemiolog na temelju ankete procjenjuje rizik zaraze i na temelju njega osobu stavlja pod pasivni ili aktivni zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan nakon povratka iz rizičnog područja – objasnila je dr. Goranka Petrović, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Kako nadziru

– Od početka kolovoza do sada u Hrvatskoj je stavljeno 90-ak osoba pod zdravstveni nadzor, s time da je trenutačno 26 osoba pod nadzorom. Sve su to zdrave osobe, bez ikakvih simptoma zarazne bolesti, što znači da nisu zarazne za okolinu pa stoga nemaju nikakva ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima i kretanjima – kazala je dr. Goranka Petrović.

U slučaju da netko od njih dobije simptome poput glavobolje, povraćanja, visoke temperature, odmah bi bio prebačen u izolaciju Klinike “Dr. Fran Mihaljević”. Istovremeno bi epidemiolozi pod nadzor stavili sve osobe s kojima je oboljeli bio u kontaktu. Srećom, u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj zaraze ovim virusom koji je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od ožujka do 5. listopada usmrtio 3865 ljudi u zapadnoj Africi.

>> Prijatelj preminulog Britanca: Alkohol ga nije ubio, nije pio više od ostalih

Komentara 8

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:16 11.10.2014.

Plan? Zatvoriti zaražene pučane dok ne umru, a elita će dobiti terapiju ako se slučajno zarazi. P. S. Što je s imunološkim zavodom?

SJ
Sve je uzalud
17:28 11.10.2014.

.........cjepivo poastoji...........ali neki moraju umrijeti da bi farmaceuti zaradili tek "zgotovljenim" cijepivom.............neće ponoviti grešku kao kod ptičje gripe.....treba ih 10 000 umrijeti da stoka sitna zuba shvati da se mora cijepiti..................naravno da farmaceuti zarade..........sve ćeviše biti ovakovih iniciranih nedaća....................sve jee moguće i ništa nije isključeno.........osim love...........

IV
Ivanveliki
08:43 14.10.2014.

mi smo spremni.. mogu si mislit.. s čime smo spremni? nismo bili spremni sačuvati imunološki zavod (za koji nitko još uvijek ne odgovara!), a spremni smo za ebolu. Nedaj nam je Bože ni blizu, jer koliko je vlastima stalo doo nas, pocrkat cemo ko zečevi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije