Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza za 2014.

Svjetska banka Hrvatskoj najavila rast 0,8%

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
18.12.2013.
u 18:45

Hrvatsku očekuje daljnji pad zaposlenih i rast nezaposlenih, kažu u Svjetskoj banci

Svjetska banka Hrvatskoj je za 2014. predvidjela rast gospodarstva od 0,8 posto dok za ovu godinu kažu da će završiti s padom od 0,8 posto BDP-a. Zapravo se najavljuje daljnja stagnacija i zaostajanje s regijom jer EU11, odnosno nove članice Europske unije rast će brže i to trostruko nego Hrvatska. Prosječan rast BDP-a u tim će zemljama iznositi 2,3 posto što je razvoj koji podupire i zapošljavanje i investicije. S druge strane, Hrvatsku očekuje daljnji pad zaposlenih i rast nezaposlenih, kažu u Svjetskoj banci u kojoj ističu da će na performanse gospodarstva veliki utjecaj imati procedura prekomjernog deficita kojom će se morati smanjiti deficit proračuna na -3,5 posto BDP-a. Kao i uvijek Svjetska banka poziva na hitne reforme zdravstva, socijalnih transfera i sustava javne uprave ističući da su javne financije neodržive i da se moraju prilagoditi okolnostima.

Komentara 2

TR
Trajkovski
19:56 18.12.2013.

Pogodite što je Svjetska banka prognozirala Hrvatskoj za 2013. prije točno godinu dana? Rast od 0,8%! A na kraju će biti pad od 0,8%... Toliko o prognozama, ali tko zna - možda će ovaj puta pogoditi...

DO
dobronamjerni
12:47 19.12.2013.

Čak i 3% rasta, što je nemoguće u 2014, bi donijelo oko 3mld. Kn na prihodovnoj strani što znači još uvijek oko 14mld. Kn novog duga. Za tih 14mld. Kn trebat će izdvojiti novih 1.4mld Kn za otplatu glavnice ii kamate kroz 20 godina. Sa 0.8% rasta računica je još poraznija. Očito je da treba rezati trošenje dok još možemo sami odlučivati kako, jer će nam kroz godinu dvije to raditi kreditori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije