Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RBA ANALIZA

Šansa za rast je propuštena, 2014. stagnacija, tek u 2015. BDP 1 posto

proizvodnja
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
23.01.2014.
u 15:21

Fiskalna konsolidacija neće donijeti mjere za rasterećenje poduzetnika, a time ni pomake u investicijskoj aktivnosti

U uvjetima fiskalne konsolidacije ne možemo očekivati mjere za rasterećenje poduzetnika, a time ni pomake u investicijskoj aktivnosti. Stoga u kratkom roku najveći doprinos rastu može doći od izvoza roba – poručili su analitičari Raiffeisen banke te nam za 2014. prognozirali stagnaciju gospodarstva, a rast BDP-a od skromnih 1% tek u 2015.

Tad bi i stopa nezaposlenosti, smatraju, mogla pasti sa 18%, koliko očekuju u tekućoj godini, na 17,5%, a silazni trend trebao bi se zadržati u 2016. s nezaposlenošću od 17%, uz rast BDP-a od 1,2%.

Nisu to nimalo ohrabrujuće brojke; na njih će utjecati smanjenje javne potrošnje nakon ulaska u proceduru prekomjernoga deficita, restrukturiranje u sektoru poduzeća, razduživanje kućanstava, nepovoljna demografska kretanja i niska stopa aktivnosti i zaposlenosti stanovništva.

– S obzirom na iscrpljenost potencijala za rast prihoda proračuna najveći dio prilagodbe očekujemo na rashodovnoj strani pa je neizbježan negativan doprinos državne potrošnje rastu BDP-a – poručuju analitičari.

Komentara 4

LU
lutomirski
19:51 23.01.2014.

kakvi zakljuci od ljudi koji se ne razumiju u privredu....

CR
crocro
18:58 24.01.2014.

Taman kada dođe 2015. godina, onda će se ustanoviti da će godina prvoga rasta nakon tadašnjih 7 godina, biti 2016-ta godina. A kada dođe 2016-ta godina, onda će se konstarirati da će prva godina rasta nakon tadašnjih 7 godina, biti 2017-ta godina. I tako do naše smrti. Našem narodu i građanima to očito paše, ne smetaju ih takve sitnice, dobro žive, pa ih svaka obećanja o nekakvom budućem rastu uopće ne zanimaju. Da bi riječ rekli, točno tako su građani tražili i tako su dobili. I paše im, očito.

JO
josmalopanestalo
22:13 23.01.2014.

malo sutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije