Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banke otpornije na krizu nego prije

Samo dvije banke pale na stres-testu, vlasnici hrvatskih solidni

Euro novac
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
31.07.2016.
u 11:30

Među “majkama” hrvatskih banaka najlošiji je austrijski Raiffeisen, a s kapitalom najbolje ne stoji ni UniCredit, dok je najbolje prošla Intesa

Bankarski dan D, rezultate stres-testa koji provodi Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), nisu prošle samo dvije banke: talijanska Banca Monte dei Paschi di Siena, inače najstarija postojeća banka na svijetu i irska Allied Irish Bank. Prvoj bi u slučaju trogodišnje recesije i kolapsa tržišta obveznica, što su simulirani uvjeti koje banke moraju kapitalno izdržati da bi prošle stres test, kapital skliznuo u negativnih -2,4 posto, drugoj na 4,3 posto.

Minimalni omjer redovnog osnovnog kapitala (tzv. Tier1) u odnosu na rizičnu imovinu trebao bi, pak, iznositi najmanje 4,5 posto da se banka smatra stabilnom i sposobnom preživjeti krizu. Sve su “majke” hrvatskih banaka prošle stres test, a kapitalno je najjača vlasnica PBZ-a Intesa Sanpaolo sa 10,21 posto. Najslabiji s kapitalom je austrijski Raiffeisen koji sa 6,1 posto dijeli treće mjesto s Bank of Ireland u poretku najgorih.

Među deset najlošijih su i vlasnici Zabe, UniCredit sa 7,1 posto, i Splitske banke Societe Generale sa 7,5 posto. No, sve u svemu, rezultati trećeg stres testa premašili su očekivanja, te je regulator zaključio da su banke puno otpornije na šokove nego prije dvije godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije