Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovinska štednja

Samo 3500 građana izabralo potportfelj

umirovljenici
Foto: Thinkstock
08.08.2014.
u 14:55

Neaktivne građane sustav će automatski svrstati u B model štednje

Rok za predbilježbe za izbor modela štednje u II. mirovinskom stupu istekao je jučer, a sudeći prema broju osoba koje su do srijede odlučile iskoristiti tu opciju, moglo bi se zaključiti da zaposlene građane ne zanima mogućnost da utječu na visinu buduće mirovine. Naime, od 1,694.332 člana II. stupa, do srijede ih je na šalterima Regosa u Fini tek nešto više od 3500 odabralo potportfelj A, B ili C, a to su porazna dva promila.

Najviše izabralo “A”

Svi ostali bit će automatski svrstani u model B, osim onih kojima je do mirovine ostalo manje od pet godina i po zakonu mogu samo u kategoriju C. Možda će postotak članova II. stupa koji su se izjasnili nešto povećati za one koji su se aktivirali zadnji dan, no zasigurno neće bitno promijeniti sliku. Slab odaziv iznenađuje jer je način ulaganja imovine svakog osiguranika izravno vezan uz mogućnost povećanja mirovine. U modelu A namijenjenom mlađoj populaciji, za koji se odlučilo oko dvije trećine članova, najveće su šanse za visok prinos, ali i najveći rizik, a upravo zbog rizika iz njega se mora izaći čak 10 godina prije starosnog umirovljenja, model B je “zlatna sredina” u kojoj se smije ostati do 60. godine života, dok se u najsigurnijem modelu C najnižih prinosa imovina članova “skrasi” posljednjih godina aktivnog rada.

Kampanja bez odjeka

Premda su mirovinski fondovi u suradnji s Regosom, Hanfa i Zagrebačka burza organizirali niz okruglih stolova i izdali publikacije s iscrpnim informacijama za građane, čini se da je efekt polučen samo u stručnoj javnosti. No to nikako ne znači da su članovi “zacementirani” u modelu B, imovinu mogu besplatno prebaciti u drugi potportfelj jednom u tri godine, u mjesecu u kojem im je rođendan, u kalendarskoj godini u kojoj pune godine života djeljive s brojem tri. Ipak, u poticanju na aktivnije upravljanje mirovinskom štednjom morat će se jače aktivirati i resorno ministarstvo.

>>Blok umirovljenici zajedno: Potpuni gubitak povjerenja u Vladu i mirovinske fondove

>>Fond A, B ili C? Kako do pristojnijih mirovina

>>Kako ćete od 21. kolovoza štedjeti za mirovinu?

Komentara 5

DU
Deleted user
19:01 08.08.2014.

To je rezultat iskustva štednje u Drugom stupu. Nitko nezna što će biti za 30, 40 godina kad će današnji radnici ići u mirovinu i da li će je uopće biti.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:24 11.08.2014.

tako bitnu temu prepuste usred godišnjih odmora, i čude se što je tako mali odaziv...jel vi to ozbiljno?!?

IN
infovecernji
17:17 10.08.2014.

postoji li način da se isključim iz ovog cirkusa mirovinskih fondova, kao i iz tzv. socijalnog osiguranja. Tokilo novac mjesečno odlazi u "rupu bez dna" bojim se da na poslijetku od svega neću nit ja nit itko od nas imat ikakve koristi. Hranimo i potpomažemo guzičare, veličine mozgića kao u noja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije