Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'mirovine na razini socijale'

Blok umirovljenici zajedno: Potpuni gubitak povjerenja u Vladu i mirovinske fondove

umirovljenici
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
06.08.2014.
u 09:42

- Možemo slobodno kazati kako smo potpunim nepovjerenjem u vladajuće elite došli do toga da buduće umirovljenike uopće nije briga tko će i kako upravljati sredstvima koje izdvajaju za svoje mirovine - navodi u priopćenju BUZ-a

Blok umirovljenici zajedno oglasio se priopćenjem u kojem su izrazili potpuni gubitak povjerenja u Vladu i mirovinske fondove.

Priopćenje BUZ-a koje je potpisao njihov predsjednik Milivoj Špika prenosimo u cijelosti:

Da su umirovljenici izgubili svako povjerenje u Vladu i vladajuće (u nizu) kada su u pitanju njihove mirovine, jasno je svima već odavno, no da su na istom putu kada je riječ o obveznim mirovinskim fondovima i 1,7 milijuna onih koji bi u budućnosti trebali biti umirovljenici je već nešto što bi za aktualnu Kukuriku Vladu svakako trebalo biti zabrinjavajuće.

Iako je 1,7 milijuna članova obveznih mirovinskih fondova treba do 08.08.2014. izabrati jedan od tri načina upravljanja njihovim udjelima u mirovinskim fondovima odnosno za A, B ili C varijantu, dva dana do isteka tog roka se svega 2218 njih ili tek 1,3 promila izjasnilo o tome. Dakle možemo slobodno kazati kako smo potpunim nepovjerenjem u vladajuće elite došli do toga da buduće umirovljenike uopće nije briga tko će i kako upravljati sredstvima koje izdvajaju za svoje mirovine, a to znači i gubitak svake nade da će umirovljenici uopće ikada doći u poziciju da će moći živjeti od onog što su za svoje mirovine izdvajali pa ma koliko se oni trudili uvjeravati u suprotno. Ako prethodno navedenom dodamo i stupanje i novog Zakona o radu koji stupa na snagu 08.08.2014. onda simbolički kazano dobivamo povijesni dan, dan  kada bi umirovljenici i radnici trebali ostaviti svaku nadu u bolje sutra.

Sa jedne stane imamo mirovinske fondove i mirovine na razini socijale, a sa druge strane pravni okvir kroz novi Zakon o radu koji će stvoriti mnoštvo novih socijalnih slučajeva, jer ne zaboravimo, radnik ovim novim Zakonom o radu nikada nije bio manje zaštićen u svojim pravima. Takva katastrofa izražena u egzistencijalnoj i pravnoj nesigurnosti može proizvesti samo dva efekata. Jedan je u daljnjem padu nataliteta i nestajanju Hrvata kao naroda, a druga je egzodus, posebno mladih koji svoju budućnost ne vide u zemlji koja svojom radnom i socijalnom politikom poduzima sve da ih otjera. Ovakvu politiku Kukuriku Vlade dakle možemo i imamo puno pravo nazvati antihrvatskom politikom koja svjesno i namjerno potkopava temelje opstojnosti Hrvatske kao države i Hrvata kao naroda.

Istovremeno pričati na nacionalnim „dalekovidnicama“ da li i koliko izdvajati u pojedini mirovinski fond, a istovremeno daleko od očiju javnosti u bescjenje prodavati imovinu tih istih fondova jest samo potvrda svega prethodno navedenog, a da licemjerstvo bude na istoj razini gotovo se u pravilu na rasprave o temi vezane uz umirovljenike pozivaju oni koji su ili iste doveli u sadašnju situaciju ili pak one koji problem ne znaju ili ne žele riješiti, no nikako da se među tim „dobronamjernim stručnjacima“ i političarima iz raznih stanaka nađe i neki predstavnik  jedne od dviju u ovom trenutku relevantnih umirovljeničkih stanka, HSU-a kao člana vladajuće koalicije odnosno BUZ-a kao člana domoljubne koalicije (HDZ, HSP-AS, HSS, BUZ, HDS, ZDS).

Koliko je javnost uopće upoznata o ozbiljnoj i vrlo štetnoj nakani Kukuriku Vlade da žurno rasproda državnu imovinu počevši od najvrednijeg „kolača“ Hrvatskih auto-cesta, pa do samo u srpnju raspisanih natječaja za tvrtke „Končar“, „Luka Ploče“, „Hotel Imperial“ na Rabu, sve redom sa velikim udjelima mirovinskih fondova u istima.

Ovakvom politikom naprosto nije moguće brže puniti mirovinske fondove no što su ih istovremeno vladajući spremni prazniti ili pak obezvrijediti.

Komentara 5

LA
larala
10:16 06.08.2014.

mirovinski fondovi su samo sredstva za lakšu pljacku i uništavanje hrvatskog naroda od strane politike i podobnika, kako ceš lakše uzeti ljudima ušteđeni novac za mirovinu neg osnivanjem ovakvih fondova koji ce kaoti ulagati u obaveznice i dionice koje kad propadnu, nikom ništa...sad se još od ljudi ocekuje da ih odobre svojim potpisom....i jel cudno što je odaziv nikakav?.... nakon 12g postojanja i uplate u mirovinske fondove jel itko nakon odlaska u mirovinu dobijo te svoje ušteđene novce? nije....i o cemu onda ovdje više da pricamo?....o legalizaciji pljacke tih novaca koje bi građani svojim potpisom trebali odobriti i za narednih 12 g, nakon više ili manje rizicnih ulaganja shvatiti kako zapravo nemaju ništa...ili nakon 36 g. slušati kako su propali i nikom nista jer vi ste sami potpisali i bili upoznati sa rizikom......

NV
novo vriijeme
10:07 06.08.2014.

Mirovinski fond nije u pismenom obliku obavjestio nikoga o tome da se nešto mijenja niti uvjetima izbora fonda pa nije čudo da se javilo samo 2000 ljudi. Objava na internetu nije dovoljna, ali je očita nakana Mrsića da on sam po vlastitom izboru potrpa novac radnika u neki sebi dragi fond . Ovo neće proći i blok umirovljenika i sindikati neka pripreme tužbu. Narodne novine nisu obavezna literatira za građane.

OG
Oger
15:29 06.08.2014.

Dajte prestanite. Kad bi se tocno islo kontrolirati ustanovilo bi se da pola pensionera mirovinu nije zasluzilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije