Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova nakon 20 godina

Ruski milijarder ruši Belvedere i 
gradi novi kompleks

Belvedere,Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
29.05.2014.
u 13:03


Gradit će se hotel s pratećim sadržajima i koncertna dvorana

Nakon nedavne prodaje hotela Belvedere na javnoj dražbi za 12,18 milijuna eura, ulagač u taj dubrovački hotel, ruski milijarder Viktor Vekselberg, kako nam je potvrđeno, priprema i ulaganje od 180 milijuna eura. Tako će nakon 20 godina napokon zaživjeti taj devastirani objekt, koji će se rušiti i gradnja početi od temelja.

Arhitektonsko rješenje

Najavljuje se gradnja turističkog kompleksa koji će se prostirati na 45 tisuća četvornih metara, a plan je gradnja hotela najviše kategorije i pratećih sadržaja te koncertne dvorane s pogledom na Dubrovnik. Inače, i sam Belvedere smješten je na poziciji iz koje se vidi stara gradska jezgra Dubrovnika i otok Lokrum. Prije gradnje koja bi, kako nam je rečeno, mogla početi već krajem ove ili početkom sljedeće godine, investitor će u suradnji s lokalnom zajednicom raspisati natječaj za najbolje arhitektonsko rješenje, a potom najvjerojatnije dovesti i neko od zvučnih brendova iz hotelske industrije.

Foto: Yuri Kochetkov/DPA/PIXSELL

Foto: Yuri Kochetkov/DPA/PIXSELL

Vekselbergu je bogatstvo u 2013. godini procijenjeno na više od 17 milijardi dolara što ga je svrstalo na treće mjesto po bogatstvu u Rusiji. Dubrovnik mu je inače poznata destinacija jer već nekoliko godina u tom gradu ima vilu i restoran, a prije sedam godina u Dubrovnik je doveo gala izložbu Fabergeovih jaja. Još i prije kupnje devastiranog hotela Belvedere investitor je bio u kontaktu s Agencijom za investicije, koja mu je dala detaljne informacije o poticajima prema Zakonu o poticaju investicija i Zakonu o strateškim investicijskim projektima, zatim pružila potporu u provjeri čestica upisanih u temeljni kapital prilikom privatizacije, situaciji oko određivanja granice pomorskog dobra...

– Agencija je uputila investitora o mogućnostima ulaganja i pružila potrebnu operativnu podršku – kaže ravnatelj AIK-a Damir Novinić.

Okolica Dubrovnika u posljednje se vrijeme pretvara u gradilište na nizu destinacija – uz Belvedere počinje i obnova hotela Orlando i Mlini tvrtke HUP Anđelka Leke, zatim hotela President grupacije Valamar, a uskoro bi investicija trebala krenuti i u Kuparima, za koji je interes pokazalo šest potencijalnih investitora...

Namirenje radnika i Ine

Prodaju hotela Belvedere pokrenula je Ina, koja je fiducijarni vjerovnik te donedavni vlasnik 31,8 posto dionica hotela. Od cijene za koju je hotel prodan prvo će se namiriti Ina koja potražuje šest milijuna eura, potom radnici, koji su i pokrenuli stečaj sredinom 2012. godine zbog neisplaćenih plaća, te nekadašnji većinski vlasnik Zvonko Stojević. Stojević je godinama najavljivao ulaganje u Belvedere, ali nikada to nije realizirao, a pokušao je preko svojih odvjetnika i spriječiti zadnju dražbu. Novi vlasnik hotela 12,18 milijuna kuna mora uplatiti do 9. lipnja, odnosno mjesec dana od održane javne dražbe.

Komentara 22

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:14 29.05.2014.

Bravo, naravno da to treba srusiti. Odlican pocetak projekta. Uvjern sam da ce na kraju tu biti objekt vrijedan ljepote mjesta.

MI
mickeyvienna
14:34 29.05.2014.

Rus a vekselberg? Kako to da vam schildenfeld nije sildenfeld... !? Vuk se vratio u hrvatsku :) bravo!

TO
tolitol
12:04 30.05.2014.

Kakvih li čudnovatih komentara. Dolazi Rus, Židov, Amerikanac, Tunguzijac…. U čemu je problem ako dolazi ovamo investirati, zaposliti ljude, zakonski raditi i zaraditi. Kamo sreće da ovakve vijesti čitamo svaki dan, i još u drugim branšama u ovoj jadnoj zemlji u kojoj uz 400 tisuća nezaposlenih imamo i najnižu stopu aktivnosti u EU-u. Drugim riječima, stotine tisuća ljudi koji bi u drugim zemljama radili, kod nas sjedi doma a nisu registrirani kao nezaposleni. No zato je glavno da dokone ručice udaraju po tipkovnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije