Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

PMI protiv šverca duhanom izdvaja 100 mil. $

duhan
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
01.06.2016.
u 12:00

Privatne, državne i nevladine institucije po projektu na temu sprečavanja kriminala mogu dobiti od 100 tisuća do 3 mil. dolara, kažu u PMI-ju

Philip Morris International (PMI) za dva tjedna kreće u inicijativu PMI Impact “tešku” 100 milijuna dolara. Cilj inicijative u koju će se u tri kruga financiranja moći uključiti privatne, državne ili nevladine institucije (svi osim fizičkih osoba), projekti su koji će imati utjecaja na sprječavanje svih oblika šverca i drugih kriminalnih djela u EU, poput korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca, s jasnim utjecajem i na ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima.

Iskorjenjivanje ilegalne trgovine svih oblika čija se globalna vrijednost procjenjuje na 650 mlrd. dolara prezahtjevan je cilj za bilo koju grupu, vladu ili tvrtku, tvrde u PMI-ju, ističući kako su i njihove mogućnosti u borbi protiv organiziranog kriminala kao privatne tvrtke ograničene. No mogu podržati druge, koji imaju kapacitete i stručnost, da zajednički koordiniranim naporima taj problem rješavaju učinkovitije. Savjetodavni odbor sedam vanjskih i neovisnih međunarodnih stručnjaka iz područja prava, borbe protiv korupcije i provedbe zakona – Mahmoud Cherif Bassiouni, Suzanne Hayden, Alain Juillet, Paul Makina, Uis Moreno Ocamp, Jürgen Storbeck i Catherine Volzs – ocijenit će i izabrati najbolje projekte za bespovratna sredstva u područjima istraživanja, obrazovanja i osviještenosti te aktivnosti protiv takvih kriminalnih radnji te preispitati njihove rezultate i učinkovitost. Po projektu se može dobiti 100 tisuća do 3 milijuna dolara, o čemu se više može doznati na web stranici PMI Impact.

Prema podacima Transcrimea, na crnom tržištu EU godišnje se proda oko 60 mlrd. komada cigareta, oko 28% ukupne prodaje, čime se godišnje samo na trošarinama gubi 8 do 11 milijardi eura.

>>Digitalnim rješenjima u borbi protiv šverca cigareta i alkohola

Ključne riječi

Komentara 1

TE
texas
19:18 01.06.2016.

Bacanje novaca,al tko ima taj i rasipa. Neka EU spusti trošarine za 50%,onda duhanske kompanije snize cijenu za isto toliko i etoga. Nitko više neče kupovati švercani duhan ili cigarete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije