Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD EU ODLUČIO

I kamate u Španjolskoj ništetne

16.09.2015., Zagreb - Ispred Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana odrzan je prosvjed udruge Franak kojim traze ostavku guvernera Borisa Vujcica. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
23.12.2016.
u 12:30

Nije bitno da su ugovorne odredbe samo razumljive i jasne već i da objasne pravni i ekonomski opseg obveza za potrošača, smatra EU

Sud EU (Court of Justice of European Union) proglasio je ništetnima kamate koje su za stambene kredite ugovarale španjolske banke, nakon što su u Španjolskoj potrošači pokrenuli kolektivni postupak sličan onome koji je kod nas vodila Udruga Franak, a tamošnji sud mu uputio tzv. prethodno pitanje za tri pojedinačna postupka koja su u tijeku.

U Udruzi Franak smatraju da je jučerašnja odluka Suda EU otvorila put za proglašenje ništetnosti kamata svih kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Za predmete C-154/15, C-307/15 i C-308/15 Sud EU smatra da je obavijest potrošaču o posljedicama sklapanja ugovora od presudne važnosti i njezin izostanak rezultira ispitivanjem nepoštenosti ugovornih odredbi, što je regulirano i Direktivom o zaštiti potrošača.

Pritom se, tumače u presudi, ispitivanje nepoštenosti ne ograničava na poštovanje formalne jasnoće i razumljivosti ugovora, nego i dostatnosti informacija o pravnom i ekonomskom opsegu ugovorne obveze potrošača.

Sud ističe da nije ovlašten mijenjati nepoštene ugovorne odredbe, on ih odbacuje, odnosno proglašava ništetnima jer ne smiju imati nikakav učinak na potrošača. Iz Franka poručuju da ova presuda potvrđuje ispravnost odluke Ustavnog suda o valutnoj klauzuli. 

>> Banke gube pravo na odštetu ako su švicarci nepošteni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije