Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrdio ministar Kovač

Stigla prva tužba banke protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u 'švicarcima'

švicarski franak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
15.09.2016.
u 13:54

Ministar Kovač je rekao da je već održan sastanak na tu temu s predsjednikom Vlade. U konzultacije je uključeno i Državno odvjetništvo, Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač potvrdio je danas da je stigla prva tužba protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u 'švicarcima' te je kazao da će hrvatska strana pokušati iznaći rješenje s bankama koje bi što manje opteretilo državni proračun, ali i zaštitilo građane koji su podigli te kredite.  

 "Prva tužba je stigla, to je točno. Mi smo već održali i sastanak na tu temu s predsjednikom Vlade. U konzultacije je uključeno i Državno odvjetništvo, Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa, i mi ćemo prepustiti DORH-u da vodi razgovore na tu temu pred sudom gdje je ta tužba i predana", izjavio je Kovač nakon sastanka s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora, podsjetivši i da se radi se o mogućim potraživanjima od nekih 8 milijardi kuna.

 "Mi ćemo pokušati iznaći rješenje koje bi što manje opteretilo hrvatski državni proračun i same hrvatske građane. Učinit ćemo sve kako bi zaštitili one koji su uzeli kredite u 'švicarcima'. Znači interes nam je zaštititi hrvatske građane koji su se zadužili, ali želimo i jasno poručiti da je način na koji je to sve skupa prošle godine izvedeno bio populistički i nedovoljno promišljeno i sada imamo te prve tužbe i morat ćemo se dobro potruditi kako bismo umanjili štetu za hrvatski državni proračun. Ali na prvom mjestu su interesi hrvatskih građana", istaknuo je Kovač.

Komentara 15

BU
BubyZG
14:59 15.09.2016.

Neka država plati par odvjetničkih kuća koje bi građanima pružale uslugu zastupanja ( prividno ) besplatno u pojedinačnim sporovima protiv banaka glede samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa. Za predmetno već postoji pravomoćna presuda Vrhovnog suda ( poznati spor u kojem je valutna klauzula proglašena zakonitom, ali jednostrano mijenjanje kamata NIJE ), dakle presude u korist zajmoprimaca su praktički zajamčene. Ukoliko se svi zajmoprimci odluče na taj način podignuti tužbe protiv banaka, banke gube po svakom sporu do 200.000 kuna, dakle ukupno oko 10 mlrd kuna, ukoliko se barem 50.000 zajmoprimaca odluči podiguti tužbu.

OS
osica
14:43 15.09.2016.

Nije mi žao ni jednog Eura za one koji su kupili prvu nekretninu , krov nad glavom,No. žao mi je svakog centa, odnosno svake lip od tih 8 miljardi "koje ćemo platiti za luksuz bogatih , za jahtje, terence, vilele .... Mislim da je pošteno.....Poštenije ovoga ne može.

DE
dernek
14:19 15.09.2016.

Kad se zakon donosi iskljucivo radi izbora ovako zavrsava kao i ovaj na stetu svih gradjana vjerovatno je imalo i drugi nacina da se rijese ti problemi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije