Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

BDP u 2014. mogao bi se smanjiti snažnije nego što smo ranije prognozirali

"Ni navješćujući pokazatelji gospodarske aktivnosti ne upućuju na mogućnost znatnijeg oporavka tijekom trećeg tromjesečja 2014.", pišu iz HNB-a.
12. rujna 2014. u 22:00 6 komentara 704 prikaza
'18.08.2009., Zagreb - Trg burze, Hrvatska narodna banka, HNB. Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

"Prva objava realnog BDP-a za drugo tromjesečje kao i raspoloživi mjesečni podaci za srpanj i kolovoz upućuju da bi se realni BDP u 2014. mogao smanjiti snažnije nego što je HNB prognozirao u srpnju ove godine (–0,2%)", izvijestili su u rujanskim "informacijama o gospodarskim kretanjima" iz Hrvatske narodne banke.

"Realni BDP, temeljen na novoj metodologiji ESA 2010, smanjio se za 0,3% u drugom tromjesečju 2014. u odnosu na prethodna tri mjeseca", dodaju iz HNB-a te objašnjavaju da je smanjenje gospodarske aktivnosti uglavnom rezultat "kontrakcije domaće potražnje". Smanjila se osobna potrošnja (0,2 %) zbog pada realnih neto plaća i stagnacije zaposlenosti u prethodnom tromjesečju, a zbog konsolidacijskih mjera se smanjila i državna potrošnja (0,9 %).

Smanjile se investicije i izvoz

"Smanjen je i broj zaposlenih u djelatnostima javnih i državnih služba, kao i ukupni rashodi opće države. Također su smanjene investicije u fiksni kapital (–1,0%) u odnosu na prethodno tromjesečje, što potvrđuju i mjesečni podaci o uvozu kapitalnih dobara i odrađenim radovima na gradilištima za travanj i svibanj", pišu iz HNB-a te dodaju kako ni inozemna potražnja nije pozitivno pridonijela kretanju gospodarske aktivnosti, a zabilježeno je i blago smanjenje izvoza robe i usluga (0,4 posto) u odnosu na prethodna tri mjeseca.

"Ni navješćujući pokazatelji gospodarske aktivnosti ne upućuju na mogućnost znatnijeg oporavka tijekom trećeg tromjesečja 2014. Unatoč blagom porastu u srpnju i kolovozu u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja pokazatelji potrošačkog i poslovnog optimizma i dalje se nalaze na iznimno niskim razinama", pišu iz HNB-a u rujanskim informacijama o gospodarskim kretanjima.

Cijeli izvještaj HNB-a pročitajte ispod teksta

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar mihic
  mihic:

  umjesto da su prvu godinu pustili da sve ode u tri m..... i padne za 10% kao u Estoniji sad bi bilježili lažni rast a bili bi na istom.

 • stefj:

  Hm, veći pad BDP-a od očekivanog? Baš čudno... I onda danas Milanović govori kako je ovo kvalitetna vlada, kako ga zanimaju samo rezultati, a niti uračunavanje kriminala u BDP mu ne može niti malo pomoći...

 • MXLCLGTG:

  Kako sad to kad nasi ministri i premijer tvrde da je iz mjeseca u mjesec sve bolje.