Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarstvo

HNB očekuje 0,5% veći BDP u prvom tromjesečju 2014.

Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
17.05.2014.
u 16:15

Negativni su se trendovi usporili, no drugi je kvartal opet lošiji

Realni BDP mogao bi u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, procjenjuju analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijoj Informaciji o gospodarskim kretanjima. No, dodaju da tijekom drugog tromjesečja vrlo vjerojatno neće biti zabilježen oporavak istog intenziteta kao u prethodna tri mjeseca. U prva tri mjeseca ove godine zabilježen je rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje za 3,4 posto i robnog izvoza te blagi rast realnog prometa u trgovini na malo. Jača je i robna razmjena s inozemstvom, ali istodobno nastavljen je pad indeksa fizičkog obujma građevinskih radova, za 5,1% u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja. Na tržištu rada u prvom je tromjesečju 2014. zabilježeno usporavanje negativnih kretanja koja su bila prisutna tijekom većeg dijela prošle godine. Početkom ove godine broj zaposlenih blago se povećao, dok se broj nezaposlenih neznatno smanjio nakon iznimno snažnog pada broja zaposlenih i rasta broja nezaposlenih u posljednjem tromjesečju 2013. Javni je dug u prva dva mjeseca ove godine nastavio rasti te je krajem veljače dosegnuo 223,5 milijardi kuna, odnosno oko 68% BDP-a, navode analitičari središnje banke.

Premije za rizik za većinu novih članica EU blago su se smanjile ili stagnirale, uz izuzetak Hrvatske, gdje se premija na rizik povećala za 14 baznih bodova, na 319. Prvi put nakon godinu dana pada blago su porasli krediti stanovništvu, dok je na strani tvrtki rast kredita posljedica kreditiranja HAC-a, dok su plasmani privatnom sektoru stagnirali. U takvim okolnostima i banke su ostvarile pad dobiti 15% ili 143 milijuna, dok je udio loših kredita porastao za 700 milijuna kuna – na 45,7 milijardi kuna. Građani su prestali vraćati oko 14 milijardi kuna kredita.

>> Banke u Hrvatskoj imaju 30 milijardi kuna loših kredita 

>> Banke građanima moraju vratiti harač na kredite

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije