Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svinja koja može oživiti kraj

Fajferice šansa za Slavoniju, udružuje se 125 proizvođača

crna slavonska svinja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
30.01.2017.
u 14:15

Iz projekta EU educirat će se proizvođači crne slavonske svinje, graditi ogledna farma i formirati organizacija za zajednički nastup i plasman

Vukovarsko-srijemska županija kreće u projekt udruživanja proizvođača sve popularnije crne slavonske svinje – fajferice, a u tome će joj pomoći i 150.000 eura iz projekta EU LENA – Lokalno gospodarstvo i zaštita prirode u području Dunava, na koji se županija prijavila s profesorom s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vladimirom Margetom.

Riječ je o projektu uzgoja fajferice u zaštićenom području Natura 2000. Ivan Domac, voditelj projekta u županiji, objasnio nam je da već ima 125 proizvođača koji će proći eudkaciju o proizvodnji, radit će se na njezinu ujednačavanju, marketinškom osmišljavanju i promociji proizvoda od crne slavonske svinje, a predviđena je i gradnja ogledne farme u Borovu.

375 sati osposobljavanja

– Zasad znamo da je službeno u Hrvatskoj registrirano oko 1500 krmača crne slavonske svinje i 300 nerasta, no pretpostavlja se da ih ima i dva puta više – kaže prof. Margeta, ističući da je uzgoj fajferice izvrsna šansa za revitalizaciju proizvodnje te sorte svinja u Slavoniji i Hrvatskoj koje na tržištu postižu cijenu i do 30 posto višu od standardnih sorti svinja. Cijena je tovljenika od 17 do 18 kuna, a za konvencionalne sorte od 12 do 13 kuna za kilogram. Prasad se traži i po 25, a obične prasadi cijena je do 15 kuna.

Postoji ogroman potencijal da se proizvodnja podigne i postane jedna od profitabilnijih u Slavoniji, poveća zapošljavanje i poboljša život u ruralnim sredinama.

Španjolska je prije 30 godina krenula u proizvodnju crnih svinja sa samo 250 komada krmača, a sada je došla do 3,2 milijuna komada.

– Svima je poznato koliko su meso i proizvodi od crne svinje kvalitetniji, a uvjeren sam da takav rast, kao Španjolska, možemo napraviti i mi – dodaje Margeta.

Projekt LENA je zamišljen kao edukacija uzgajivača, razvoj održivog proizvodnog sustava i pilot-projekt farme za uzgoj fajferica, a u nj je uključeno devet podunavskih zemalja. Završava 30. lipnja 2019. i proračun mu je više od 2,5 milijuna eura. Ivan Domac kaže da bi se trebalo provesti 375 sati edukacija o tehnološkim procesima, načinima prerade i trženja proizvoda.

Veća dohodovnost OPG-ova

Financirat će se i formiranje ogledne farme (na osnovi 20 rasplodnih krmača i jednog nerasta) u tradicijskom sustavu proizvodnje (držanje na pašnjacima), a ovakav način držanja crne slavonske svinje na otvorenome specifičan je za područje istočne Hrvatske te rezultira proizvodnjom tovljenika visoke kakvoće.

– Cilj je osnivanje organizacije koja bi trebala utjecati na proizvodnju većih količina tradicionalnih proizvoda (kulin, kulinova seka, kobasica, šunka, slanina, čvarci), dodane vrijednosti i ujednačene kvalitete te zajednički nastup na tržištu – ističe Domac. Farma će se graditi uz farmu Brune Bolda u Borovu koji trenutačno uzgaja 300 fajferica i planira podizati proizvodnju.

– Ova proizvodnja osigurava veću dohodovnost OPG-ova jer potražnja kontinuirano raste. Razvojem održiva sustava spriječilo bi se narušavanje ekosustava i razvoj industrijske proizvodnje lošeg učinka na okoliš i zapošljavanje na selu – kaže uzgajivač.

Komentara 2

HS
hrvoje.stoic
15:50 30.01.2017.

I onda ih fino pustite na žirenje kao nekad... e nebudu

FI
Fisherman
12:05 31.01.2017.

Crna svinja nije to sto je ako nezivi u sumi i nejede zir hrasta luznjaka....badava im farme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije