Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goout program

Škola trčanja: Evo što savjetuju iskusni trkači!

trčanje grupa
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
05.12.2014.
u 11:53

Za motivaciju trčite u grupi, nađite tempo i odmarajte se. Neka vam trčanje postane navika. Postavite si male (i ostvarive) ciljeve!

Otkako smo krenuli s programima trčanja i nordijskog hodanja (o čemu više možete pročitati na našim web stranicama www.vecernji.hr/goout-program), u našem je inboxu (goout@vecernji.net) sve više vaših upita koji bi se mogli uvrstiti u kategoriju “Kako početi”. Stoga smo zamolili iskusne trkače za nekoliko savjeta – evo što su preporučili potpunim početnicima.

Trenirajte u grupi – u početku je motivacija najvažnija stvar na svijetu. Vjerojatno vam se već događalo da počnete trčati, ali ta navika ne bi zaživjela: ili je bilo loše vrijeme ili ste se ozlijedili ili vam se jednostavno nije dalo. Trčanje u grupi će vam pomoći da prebolite te početničke “dječje bolesti”. Zašto? Zato jer ćete imati ono što niste kad ste započinjali sami – potporu.

Ne sramite se hodanja – kad počnete trčati, shvatit ćete da sve kreće s duljim intervalima hodanja i kraćim intervalima trčanja. Vremenom će se situacija promijeniti, dulje ćete trčati nego hodati. Početnici se obično srame priznati da su im trkački intervali predugi. Za to nema razloga – svatko trči svojim tempom i u skladu sa svojim mogućnostima. Na vama je da trčite svojim tempom.

Neka vam trčanje postane navika – ako nikako ne možete na grupni trening jer nemate vremena, odradite nekoliko krugova oko kvarta. Ili čak oko zgrade. Tako ćete stvoriti zdravu naviku.

I dani odmora su važni – kad vidite da možete trčati, jamčimo, trkački će vam se apetit povećati. Ali, oprez! U programima trčanja su treninzi raspoređeni dva, tri ili četiri puta tjedno s dobrim razlogom – da bi napredovalo, vaše tijelo nakon treninga treba odmor.

Postavite si male (i ostvarive) ciljeve – nakon prve utrke na 5 km, poželjet ćete istrčati polumaraton. Što je realno. Ono što nije realno je da poželite polumaraton trčati prije nego što ste spremni na to. Stoga radije izaberite program koji dulje traje i bolje će vas pripremiti, nego da nakon 10. kilometra polumaratona morate zatražiti liječničku pomoć.

>>www.vecernji.hr/goout-program/

Foto: GoOUT!

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?