Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica GoOUT

Nordijskim hodanjem 'prži' se više kalorija i luče pozitivni hormoni

Gotovo polovina polaznika Večernjakove škole izabralo nordijsko hodanje. Blagotvorni utjecaji i koristi ovakvoga načina hodanja brojni su u odnosu na ono 'obično'
23. prosinca 2014. u 15:52 1 komentara 1307 prikaza
Nordijsko hodanje
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Kad smo krenuli s Večernjakovim programima trčanja i nordijskog hodanja, nismo očekivali da će gotovo polovina naših čitatelja koji su se uključili izabrati – nordijsko hodanje.

Očigledno je da ste prepoznali blagotvorne učinke nordijskog hodanja na organizam: srčani je ritam pri njemu 5 do 17 otkucaja u minutu brži, a potrošnja energije barem 20% veća nego kod “običnog” hodanja; pri nordijskom hodanju koristimo čak 90% mišića (65% pri običnom hodanju); za jedan sat hodanja potroši se 280 kalorija, a nordijsko hodanje “sprži” ih 400.

Velika prednost nordijskog nad “običnim” hodanjem je i što je uporabom štapova i muskulature gornjeg dijela tijela pritisak na koljena puno manji.

Korist se ne ograničava samo na tijelo, već i na “glavu”. Poznat je utjecaj hormona na osjećaje i raspoloženja – a upravo će nordijsko hodanje potaknuti tijelo na proizvodnju “pozitivnih” hormona, čija razina nakon 30. godine u organizmu drastično pada. Jedan od njih je i hormon rasta, zvan i “hormon protiv starenja”; potiče rast mišića, jača otpornost organizma i stanice, žile i kožu čini mlađima. Tu je i testosteron, koji vas čini snažnijim i punim energije, a “na meniju” su i adrenalin, noradrenalin i kortizol.

Ovisno o tome jeste li aktivni i bavite se sportom ili je životni stil “sjedeći”, razina tih hormona u tijelu varira, a mijenja se i način na koji utječu na procese u organizmu. Pri nordijskom trčanju i treniranju triput tjedno po sat, tijelo će proizvesti više endorfina, što će znatno umanjiti vjerojatnost pojave depresije. Slično je i s estrogenom, hormonom koji štiti od učinaka osteoporoze, “pegla” bore, usporava gubitak kose i pospješuje zdravi san. Treniranjem nordijskog hodanja ćete pospješiti i proizvodnju serotonina, što će poboljšati raspoloženje (i apetit!), ali i testosterona, hormona za izgradnju mišićnog tkiva i – između ostalog – libida.

U svakom slučaju, redovnim treningom nordijskog hodanja kemijska će se slika vašeg tijela promijeniti, znatno nabolje. Želite li saznati kako se uključiti u Večernjakov program nordijskog hodanja, posjetite www.vecernji.hr/goout-program i napravite prvi (virtualni) korak prema zdravijem, aktivnijem i vedrijem životu.

>>www.vecernji.hr/goout-program

GoOUT! sponzori | Autor : GoOUT! Foto: GoOUT!

KUHAR ZAPALIO TWITTER
Gordon Ramsay rekao nešto od čega se Dalmatincima diže kosa na glavi, u raspravu se uključile i ambasade
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • Bubalamala:

    nije to za hrvatskog čovjeka,ovdje se sjedi u kafićima niti po kruh u pekaru iza ugla se nejde pješke čak se i boce sakupljaju autom i mobilnim telefonom !