Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV PAKET ARANŽMAN

Osam novih hrvatskih izvođača koje morate čuti

punčke
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
14.03.2014.
u 13:31

Glazbena kompilacija s ovim pjesmama bila bi nesumnjivo najzanimljivije izdanje godine, ali i presjek što glazbena pop i rock scena nudi u sjeni razvikanih imena koja rijetko imaju takvu dozu spontane kreativnosti

Često se može čuti kako pop i rock glazba više nije kakva je nekada bila, odnosno da je izgubljen kreativni žar nekadašnjih vremena. Takve tvrdnje vjerojatno i stoje, ali samo ako gledamo izvođače iz prvog plana te scene. Zađemo li ispod površine otkrit ćemo prilično pulsirajuću scenu mladih izvođača koja djeluje u sjeni najvećih diskografskih kuća, televizija, radija i srednjostrujaških medija.

Na žalost, ono što se doista nepovratno izgubilo to je ne samo društvena snaga rock glazbe; davno smo prestali vjerovati u revolucionarnu moć glazbe u koju su vjerovali 60-ih ili 70-ih. Ali, kao da je izgubljen i eros za glazbom. Nekada ako ste bili glazbenik ili imali bend, bio je to prilično siguran put prema statusu “cool” osobe, magneta za publiku i suprotni spol. U današnjem razmrvljenom konzumerističkom svijetu u kojem se cijeni isključivo spektakl bavljenje glazbom siguran je put tek prema getu rijetkih istomišljenika.

Hrvatska glazbena scena obiluje vrlo zanimljivim alternativnim (u smislu da ne pripadaju velikom diskografskom i medijskom svijetu) izvođačima koji nalaze svoj put do publike preko društvenih mreža, samoizdanih albuma i EP-jeva i klupskih nastupa. Na ovim stranicama predstavljamo moguću kompilaciju nekih od najzanimljivijih izvođača, svojevrsni nastavak “Paket aranžmana” i drugih legendarnih kompilacija koje su na najširu scenu uvele novu krv nakon koje više ništa nije bilo isto.

 

1. Ljudska priroda – U pola 9 kod Sabe

Pretežito lezbijski ženski bend ima štih neobaveznosti ad hoc skupljene ekipe, ali zanimljive melodije i instrumentarij koji zvuče kao pop kabare. U ovoj pjesmi obojenoj ukuleleom i haustorovskim saksofonom duhovito pjevaju o tome da je „svaka sa svakom“ i komplikacijama koje iz toga proizlaze.

 

2. Gubim glas – Riverpool

Autorska strana riječkog Beatles Revival Benda pokauje u vlastitim pjesamama zapanjujuću sposobnost imitiranja glazbe svojih uzora. Zarazan refren, melodija aranžirana i nazalno lennonovski pjevana po uzoru na drugu fazu liverpoolske četvorke, potencijalna je radijska bomba.

 

3. Smrt je romantična – Miki Solus

Akustična tekstura i prateći ženski vokali ukazuju na zadojenost Jonathanom Richmanom, ali dečko tvrdi da ga nikada nije slušao, a nema razloga da mu ne vjerujemo. Glazba i tekstovi odišu iskrenošću, stav mu je autohton, autentičan i nepretenciozan, zvuk „kućni“, ali spreman za osvajanje klubova.

 

4. Nova – Vlasta Popić

Novovalovski tročlani bend (gitara, bas , bubanj, naravno) uspoređuju s Repetitirom, što pak znači Disciplina Kičme ili (s obzirom na ženski vokal) Boye. Ova pjesma jednostavne, ali efektne melodije i gitarskog rifa koji je vuče za sobom bila bi prepoznata i u nekim plodnijim vremenima.

 

5. No Room For Us – Lovely Quinces

Lovely Quinces (Dunja Ercegović) definitivno je najbolja predstavnica serije novih domaćih kantautorica i glzbenih snaga općenito koja ne samo da pjeva na engleskom jeziku nego i zvuči svjetski. Naslovna pjesmi s hvaljenog EP-ja sjajno je sviran i pjevan komad introvertirane Americane.

 

6. Tragovi – Queen Of Sabe

Uvodna skladba s indie kompilacije CR-a također ima sve karateristike kvalitetne radijske robe, pa i pravog evergrina. Efektan U2-ovski refren i moderna organska produkcija pokazuju da je Queen Of Sabe (Sabina Herman) raznovrsnija od domaćeg ženskog kantautorskog vala u koji je svrstavaju.

 

7. Loše vijesti – Punčke

Tročlani ženski bend iz Vinkovaca alternatvni je pop punk, čime se cure odmiču od klasično retro-rockerskog „partibrejkers“ zvuka većine slavonskih bendova. Dvije i pol minute „Loših vijesti“ su prava mala punk-progresive epčina, opaka i zrela, nimalo „simpatična“ kako curama nekad nepotrebno pokroviteljski tepaju.

 

8. Na rubu neke šume (posadi svoje agrume) – Ivana Picek

Još jedna kantautorica, nešto drukčija od Lovely Quinces; slatka, zvuči kao da je više oslonjena na folk i Melanie, nego na dominantnu Americanu, pomalo naivna i nevina, pjeva o šumama, o tome kako voli životinje, ptice, mačke, morske zvijezde, kaktusiće male… Krhka, draga i vrlo osebujna.

Komentara 1

MI
Milkica
17:28 20.03.2014.

A Silente?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije