Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazba

Lisinski ipak može nadvladati duboku recesiju i depresiju

glazbenici
02.01.2015.
u 10:22

Napokon otvorena Glazbena akademija donijela je novu energiju

Prošla nam je godina počela smrću velikog Milana Horvata, za kojim su kasnije otišli Igor Gjadrov i Berislav Klobučar. Dvojicu velikih dirigenata, Abbada i Maazela, oplakao je lani i čitav svijet, a glazbenički se Zagreb, nažalost, i posljednji dan 2014. okupio na Mirogoju da se oprosti od omiljene pijanistice Mire Flies-Šimatović.

Znak novog života

No, u toj istoj godini središte se Zagreba uskomešalo oko dinamičnog znaka novog života, zgrade Muzičke akademije. I Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačka filharmonija izabrali su napokon šefove-dirigente. Uza sav nered u kazalištima, dobar je znak dolazak maestra Nikše Bareze na čelo Opere zagrebačkog HNK.

Glazbeni život nije ustuknuo pred krizom, a nužne prilagodbe sve mizernijim proračunskim sredstvima za kulturu iznjedrile su ponegdje i novu kvalitetu, kao u slučaju izvrsnog izdanja Zagrebačkih ljetnih večeri.

Lijepo se razvija i Barokni festival na Korčuli, a deveto je izdanje Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe, također usprkos svemu, u redovito punom HGZ-u predstavilo do sada najbogatiji program. Sve pozitivne silnice predivno su se 29. prosinca slile u Lisinski skupa s dvije tisuće posjetitelja. Ostavivši te večeri svaku zabrinutost po strani, ravnatelj Dražen Siriščević u svom je pozdravnom govoru na Danu dvorane opravdano ustvrdio da Lisinski ostaje jači i od krize, i od recesije, i od depresije. Potvrda je stigla s oduševljavajućim nastupima violinista Sare Domjanić i Marina Marasa, gitarista Petrita Çekua. Uz njih, izvanredni je maestro Ivan Repušić, dirigent te vatrene "Španjolske noći", pred Simfonijski orkestar HRT-a i zahvalnu publiku iz svijeta doveo i posebnu gošću, fantastičnu i strastvenu majstoricu plesa i kastanjeta Tenu Lucero.

Praizvedba Papandopula

Prije toga u maloj su dvorani Lisinskog nastupili dobitnici nagrade "Ivo Vuljević" kojom je Hrvatska glazbena mladež na kraju 2014. ovjenčala udaraljkašicu Kaju Farszky i violinista Marca Grazianija. Mlade snage, ne samo glazbeničke, obilježit će u 2015. i otvorenje 28. Muzičkog biennala Zagreb praizvedbom Papandopulove zagubljene pa pronađene opere "Madame Buffault". Sve su to samo neki od razloga da se veselimo novoj glazbenoj godini. Bit će, naravno, i briga. Ali za njih ima dana.

>> Upitna budućnost i kvaliteta programa dvorane Lisinski

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije