Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Live CD

Coldplay uživo zvuči čvršće, ali primarno čuva platinasti status

Coldplay
28.01.2013.
u 12:08

Dok U2 još kako-tako uspijeva održati integritet, Coldplay kao da je već odavno počeo gubiti iskreni entuzijazam, hrabrost i samopouzdanje, ali sve je to nestalo i u odnosu na njih same otprije desetak godina

Coldplay je u biti, s gledišta glazbene kritike, dosta tužna priča. U osnovi nije ih lako otpisati kao nezanimljivu konfekciju niti je to potrebno, a s druge strane posljednjih godina čine sve da izbiju sebi iz ruku kvalitete koje ih još uvijek čine vrijednima ozbiljnije analize.

Najnoviji album “Live 2013.”, koji nam dolazi devet godina nakon prethodnog koncertnog albuma “Live 2003.”, otkriva neke bolje i manje dobre strane benda. Najvažnija je ogoljeniji i prirodniji zvuk benda nego na studijskim albumima koji zahvaljujući produkcijskim premazima djeluju puno uštirkanije i sterilnije. Osobito to vrijedi za njihov posljednji platinasti album “Mylo Xyloto” čiji materijal prevladava na albumu (prirodno, njega su i promovirali na turneji na kojoj je snimljen) pa, recimo, “Hurts Like Heaven” ovdje ima više čvrstine. Istodobno, kada se u live izdanju bend odmakne od svih produkcijskih finesa, još više počinje djelovati epigon U2 (stara boljka dolazi više do izražaja) i imitacija njihovih ritmično-gitarističkih formula za dizanje stadiona na noge. No, dok U2 još kako-tako uspijeva održati integritet, Coldplay kao da je već odavno počeo gubiti iskreni entuzijazam, hrabrost i samopouzdanje, ali sve je to nestalo i u odnosu na njih same otprije desetak godina.

Bend djeluje i svira tako da pod svaku cijenu želi zadržati uspjeh, a izbor dueta s Rihannom u “Princess Of China” najbolje pokazuje kojem se sektoru publike primarno obraćaju iako bi im bilo pametnije da malo zastanu i osluhnu sami sebe – je li to doista ono što najviše žele i trebaju. Kao što je već rečeno, na albumu prevladavaju pjesme s “Mylo Xyloto”, ali nisu propustili koncipirati listu pjesama po principu “best of”. Uz CD nalazi se i DVD koji slikom koncerata određenim glazbenim zahvatima daje više smisla.

Ocjena: 3/5

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
ZaraSky
15:32 30.01.2013.

Apsolutno želim pohvaliti novirana kojem slika govori da se live album i dvd zovu "LIVE 2012", no on svejedno uspije napisati "Live 2013". Dakako album je izašao još u studenom i neki možda malo alternativniji portali od večernjeg su to prenjeli dan-dva nakon izvadanja. Od večernjeg lista i njegovog čiteteljstva se ni ne može očekivati da baš vole bend poput Coldplaya. Ja sam fan i ovaj album mi se uopće nije svidio, ali i da nisam fan i da mrzim Coldplay barem bi točno napisala ime albuma. I normalno da je to "best of" lista kada to nije studijski album već LIVE. Kao što se i čuje slušanjem sniman je na koncertima. Na kojima kao što svi normalni znaju bendovi sviraju svoje najbolje stvari. HVALA LIJEPA! I drugi put barem pročitajte par izvora prije nego što krenete pisati krive podatke. I da nemojte kasniti kojih 2 mjeseca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije