Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

‘Glasovanje na kioscima’

orban
AFP/PIXSELL
11.01.2011. u 12:00

Prema mađarskom zakonu vlast bi kontrolirala pišu li novine po propisanim uvjetima

Mađarska je demokratska zemlja, zemlja vladavine prava; treba suzbiti svaku sumnju u to”, ponavljao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso u petak u Budimpešti na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Važno je da Orban i njegova vlada poduzmu sve nužne korake da to postane jasno i u Mađarskoj i izvan nje; Mađarskoj je nužna puna potpora i država članica i europskih ustanova kako bi njezino predsjedanje Europskom unijom bilo uspješno – dodatno je Barroso upozorio Orbana nakon zajedničke sjednice EK-ova povjereničkoga kolegija i mađarske vlade. Osjetio se, k tome, dužnim podsjetiti da je “Mađarska u ne tako davnoj prošlosti imala prilike doznati što je to totalitarni režim”, kao i da se “sam Orban borio protiv totalitarnih režima”.

Nije se još dogodilo da bi pred sam početak svojega predsjedanja neka zemlja Europi “pokazala roge” i prekršila “sveto načelo”, kako je slobodu tiska i pluralizam glasila na istoj tiskovnoj konferenciji nazvao Barroso.

Osobito se to nije očekivalo od Mađarske, koja je, uklonivši u ljeto 1989. prepreke na granici s Austrijom te puštajući tisuće istočnih Nijemaca da pobjegnu na Zapad, nagrizla željeznu zavjesu i narušila statiku Berlinskoga zida.

Zapanjeni su ostali i europski pučani, kojima pripada Orbanova stranka Fidesz, a koju su Mađari na izborima lanjskoga travnja, kažnjavajući nekompetentnost vlade socijalističkoga milijardera Ferenca Gyurcsanyja i njegova nasljednika Gordona Bajnaija, nagradili dvotrećinskom parlamentarnom većinom.

Većinom koja Fideszu omogućuje samostalno donositi zakone. Ali ipak ne takve koji bi u Europu vratili totalitarizam, a upravo bi to postigao po hitnome postupku usvojeni zakon o glasilima. Iako Orban tvrdi da u njemu nema ništa što ne postoji i u drugim europskim zakonima – valjda je pažljivo pabirčio i lijepio njihove rečenice kako bi se na to mogao pozvati – sam njegov obujam upućuje na to da nije riječ o zakonu koji bi štitio slobodu riječi. Upravo suprotno: cilj mu je tu slobodu ugušiti. Naime, engleski prijevod zakona, koji je mađarska vlada dostavila Bruxellesu kako bi provjerio njegovu sukladnost europskoj pravnoj stečevini, dug je, prema Barrosu, dvjestotinjak stranica! A slobodu se glasila može zaštititi već s nekoliko rečenica.

U tranzicijskim bi se zemljama, čije se tiskovine guše u žutilu, mnogi, doduše, brzo suglasili da je, kao što piše u Orbanovu zakonu, “dužnost glasila izvješćivati o svim važnim mjesnim, nacionalnim i europskim događajima”, da to moraju činiti “brzo, točno i ispravno” te da pritom “moraju poštovati ljudsko dostojanstvo”.

No, kada se zakonom propiše da ocjenu ispunjavaju li glasila navedene uvjete donosi tijelo koje čine članovi vladajuće stranke, da su mu novinari dužni otkrivati svoje izvore te da isto tijelo može izricati milijunske eurske kazne, postaje očito da nije riječ o demokratskome nadzoru nad glasilima, nego o zatiranju njihove slobode. Jer glasilima je jedna od glavnih zadaća upozoravati na zloporabu vlasti i na pogrešne odluke vladajućih.

A koji bi se izdavač bio voljan izložiti globama kojima ga vladajući mogu gospodarski uništiti?

No, građani su, “glasujući na kioscima”, pokazali da im je dosta trivijalnosti koju im izdavači uporno nameću; naklade požutjelih tiskovina srozale su se toliko da će ih, ako nije riječ o pranju novca, prisiliti na drastičan zaokret u uređivačkoj politici.

Naklade, doduše, padaju i zbog krize i zbog interneta. Žele li ozbiljnim tiskovinama pomoći da opstanu, vlasti im mogu, na primjer, omogućiti porezne olakšice. Orbanu, međutim, očito nije na umu opstanak glasila, nego vlasti. A nju bi snažan, ponovno uozbiljen tisak mogao ugroziti.

Ključne riječi

Komentara 4

BA
baraskada
15:41 11.01.2011.

Ovo je tipičan komentar komentatora plaćenika (tj. lobbysta), koji metodama poznatim iz naše nedavne crvene prošlosti iznosi tvrdnje i optužbe ne pročitajući tih dvjesto stranica i što piše u tom zakonu. Sramota ! U osnovi toga zakona i njegov smisaoo je da se za izgovorenu i napisanu riječ i tvrdnju mora dati prilika prozvanom i optuženom da na istom mjestu i u istoj veličini ima pravo odgovoriti. Takvu medijsku demokraciju ne žele medijske gazde iz EU. Nadam se da netko iz VL razmišlja malo svojom glavom i vidi da ovakvi apologeti bez argumenata štete ugledu lista !!!

GB
gojko boric
18:35 11.01.2011.

Malo je tko pročitao mađarski zakon jer još nije bio preveden na engleski, ali svi su bili odmah protiv njega . Kad je mađarski premijer rekao da treba pričekati kako će se zakon provoditi u djelu, i onda nisu zašutjelii . A zakon je jednako uperen protiv lijevih i desnih ekstremista . Nadam se da će mađarski konzervativci pokakazati snažniju kičmu prema briselskom imperijalizmu no što su pokazivali hrvatski mekušci . Nisu Mađari uzalud bili gospodari nad Horvatima stoljećima - Živjela Mađarska !

TI
TitoPartija
21:23 11.01.2011.

Godinama već ne kupih niti jedno izdanje Globusa ni Nacionala. Jesam li što propustio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?