Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filmske ocjene

Gospodar prstenova neravnopravan je prema ženama

Gospodar prstenova
Foto: ilustracija
08.11.2013.
u 12:30

Feministički kriterij prva je ovih dana uvela Švedska, prema Bechdel testu film mora imati dva ženska lika koji će međusobno razgovarati, ali ne o muškarcima. Zatvorski, vojni ili kaubojski filmovi moraju redefinirati svoja pravila

Oznake dobne prikladnosti, koje se u Hrvatskoj prikazuju na malim ekranima, a u svijetu (posebno u Americi) često određuju komercijalnu sudbinu filma, dosad su se uglavnom fokusirale na količinu poroka, seksa ili nasilja u nekom filmu ili seriji.

Tri kriterija korektnosti

Ovih je dana Švedska uvela i jedan drugačiji, feministički kriterij prikladnosti filma, po kojem su se već počela ravnati tamošnja nezavisna kina, a nacionalna televizija svoj je najatraktivniji termin očistila od “seksističkog” sadržaja rezervirajući ga isključivo za filmove koji imaju najvišu ocjenu rodne ravnopravnosti likova.

Novi ocjenjivački kriterij baziran je na famoznom Bechdel testu, koji postavlja tri kriterija “feminističke ispravnosti” filma: (a) on mora imati barem dva ženska lika, (b) oni moraju međusobno razgovarati, (c) i to o nečemu što nisu muškarci. Zapanjujuća je količina filmova koji ne prolaze taj jednostavan test!

Čak i filmovi u kojima žene imaju neke od ključnih uloga, poput Tarantinova “Paklenog šunda”, “Ratova zvijezda” ili serijala o Harryju Potteru, u sebi ne sadrže scenu u kojoj bi dvije žene razgovarale o nečemu osim o muškarcima. Jesu li one u njima zaista svedene samo na ukras, dodatak muškoj priči koja se igra po muškim pravilima? Brojna su pitanja koja ovakav “politički korektan” sustav ocjenjivanja otvara.

Emancipirajte likove

Iako dobro dijagnosticira neravnopravnost muškaraca i žena u globalnoj filmskoj industriji (glavnih ženskih likova u Hollywoodu samo je 11 posto!), Bechdel ne govori mnogo o načinu na koji su žene u pojedinom filmu tretirane. Također, u nezgodan položaj stavlja filmove s malim brojem likova (na testu bi pao i sjajni “Run, Lola, Run”), a u problemu su i oni čije žanrovske odrednice dosad nisu dopuštale mnogo rodne raznovrsnosti.

Bez obzira na takve sive zone, švedski filmski institut snažno je stao iza novog kriterija. Autorima je poručio: Emancipirajte svoje likove ili prihvatite posljedice!

Komentara 6

AU
autoritet
17:10 08.11.2013.

Zaboga, pa neće valjda feminiskinje i ovo zagaditi svojim brbljarijama!

VE
verica2
09:41 09.11.2013.

Ovo je najradikalniji i najbesmisleniji oblik cenzure! Znači li to da bi se moglo propisati koliko u romanu, priči, pjesmi ili novinskom članku moralo biti ženskih likova. Zemljo otvori se!

HR
hrwoje
15:41 08.11.2013.

Može li borba za ravnopravnost spolova biti idiotskija? Što je sljedeće - kvote svih ljudskih odnosa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije