Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miloš Zeman:

'EU ne treba dati Turskoj 3 milijarde eura, to je bačen novac'

Miloš Zeman
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
06.03.2016.
u 19:37

"Turska nije ni sposobna ni spremna da učini bilo što s migrantima, osim da ih baci u zatvor, što se najvjerojatnije neće dogoditi"

Češki predsjednik Miloš Zeman, poznat po svojim oštrim izjavama, ocijenio je danas da Europska unija ne treba dati Turskoj 3 milijarde eura za pomoć u prihvatu izbjeglica, rekavši da će to biti "bacanje novca".

"To je bačen novac", rekao je Zeman za televiziju TV Prima, dan uoči izvanrednog susreta na vrhu EU-Turska o migrantskoj krizi koji se u ponedjeljak treba održati u Bruxellesu. EU očekuje od Ankare napore radi zaustavljanja priljeva izbjeglica.

"Turska nije ni sposobna ni spremna da učini bilo što s migrantima, osim da ih baci u zatvor, što se najvjerojatnije neće dogoditi", rekao je češki predsjednik.

Ugovor potpisan u studenom koji Ankaru obvezuje da zaustavi priljev migranata, za što bi dobila 3 milijarde eura i ubrzanje postupka pristupanja EU-u, nije donio očekivane rezultate, što je potaknulo nezadovoljstvo Europljana.

Turska je u srijedu obznanila da je spremna s još 14 zemalja potpisati ugovor o ponovnom prihvaćanju ilegalnih migranata na svom tlu.

Više od 1,25 milijuna zahtjeva za azil, koji uglavnom traže Sirijci, Afganistanci i Iračani, predano je lani u EU-u, što više nego dvostruko u donosu na 2014.

Zeman se pak zauzima za vraćanje gospodarskih migranata i osoba osumnjičenih za terorizam, istaknuvši "potpuni neuspjeh" EU-a u rješavanju krize.

Lani je Zeman nazvao izbjeglički val "organiziranom najezdom" i pozvao mlade iz Iraka i Sirije da uzmu oružje i bore se protiv skupine Islamske države, a ne da bježe u Europu.

>> Kod Turske 18 migranata poginulo u brodolomu

>> Češki predsjednik: 'Pustimo muslimane da žive vlastitu kulturu u njihovoj zemlji i ne uvodimo ih u Europu

Komentara 17

BL
Blomberg
21:38 06.03.2016.

Gosp. Zeman je potpuno u pravu, zasto se ti ljudi ne brane nego svi u najboljim godinama napustaju svoju zemlju.

SA
samoborka
22:24 06.03.2016.

Turska nije spremna Uciniti a ne Turska nije spremna da ucini! Katastrofa Vecernji! Svima bih vam podijelila otkaze sutra.

GV
golub Vaso
00:08 07.03.2016.

EU financira erdogana, diktatora i sponzora terorista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije