Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monetarna revolucija

Hrvatski euro u europskoj lisnici

Nobel Prize laureate in Economic Sciences, Joseph Stiglitz, sits at the exhibition booth of the newspaper Vorwaerts (Forward) at the Frankfurt Book Fair in Frankfurt Main, Germany, 12 October 2012.  He took part in a discussion titled 'The Price of Inequa
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL
1/3
11.08.2016.
u 22:30

Ekonomski guru Joseph Stiglitz objavljuje knjigu “Euro: Kako zajednička valuta prijeti europskoj budućnosti”

Jedino rješenje za spas eurozone i, posredno EU, uvođenje je fleksibilnog eura. Umjesto rigidne valute, državama članicama bi bilo dopušteno imati “svoj” euro, unutar granica, s različitim tečajevima, a s vremenom bi se razlike smanjivale. Tu ideju iznosi Joseph Stiglitz, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, bivši glavni ekonomist Svjetske banke i profesor na sveučilištu Columbia, u svojoj novoj knjizi “Euro: Kako zajednička valuta prijeti europskoj budućnosti”, koja izlazi 16. kolovoza. Euro je opasnost, ali i prilika za Europu.

Trenutačna situacija u Europi nije održiva, ali je pogrešno razmišljati samo o krajnostima. Povratak na prijašnje stanje – ono što se zove “prijateljski razvod” – povukao bi mnoge negativne posljedice. S druge strane, koncept “svi unutra” – stvaranje Europe čije bi članice bile čvršće politički i ekonomski integrirane, u ovom trenu nije prihvatljiv.

– Između te dvije krajnosti, postoji put naprijed: uvođenje fleksibilnog eura – smatra Stiglitz.

Otkako je izbila kriza eura, postignut jest napredak u stvaranju i jačanju institucija eurozone. No nedovoljno da bi sustav zajedničke valute funkcionirao.

Smanjivanje razlika

– Fleksibilan euro nadograđivao bi se na taj napredak i tako stvorio sustav u kojem bi različite države ili skupine država imale svoj euro. Vrijednosti različitih eura bi fluktuirale, ali unutar granica koje bi se s porastom solidarnosti mogle smanjivati. Budu li institucije pratile taj proces, ovoga bi puta zajednička valuta zaista mogla i postići cilj, a taj je promoviranju napretka, solidarnosti i političke integracije – piše Stiglitz.

Ne ide u tehničke detalje kako bi fleksibilan euro funkcionirao u praksi, već samo kaže kako je, uz digitalne sposobnosti modernog financijskog upravljanja, stvaranje primjerene arhitekture sasvim ostvarivo.

– Ključna je točka da, pod fleksibilnim euro sustavom, vrijednost eura jedne ili grupe država mogla bi varirati u odnosu na druge. Takva fleksibilnost u tečajnim razlikama nedostaje sadašnjem sustavu. Po nižem tečaju, države južne Europe, primjerice Grčka i Italija, mogle bi više izvoziti i manje uvoziti. Potražnja bi se povećala, a s njom prihodi i broj zaposlenih. Trenutačno te države mogu postići ravnotežu uvoza i izvoza samo ako zamrznu ekonomiju tako da konzumenti ne kupuju ništa, uključujući i robu iz uvoza – objašnjava.

Ta bi reforma pokazala da je “njemački model” manje impresivan, iako su i stručnjaci upozoravali da je Njemačka, najbolje ekonomija u eurozoni, dobra samo u usporedbi sa susjedima.

– Tečaj bi se sjevernog eura digao, a njemački suficit, što je uzrok globalnog disbalansa, bi se smanjio. Njemačka bi morala pronaći novi motor svog ekonomskog rasta – zaključuje Nobelovac.

Hrvati su odlučili

Bivša ministrica financija Martina Dalić kaže da argumenti u knjizi imaju i svoje protuargumente. Primjerice taj da je posljednjih osam godina ECB vodio različite politike unutar istog i nepromijenjenog institucionalnog i pravnog režima eurozone.

– Što se Hrvatske tiče, koliko god to klišejizirano zvučalo, o poželjnosti eura, a prije toga njemačke marke, odlučuju hrvatski građani kada donose odluku o valuti u kojoj drže svoju štednju. I to je danas dominantno euro – kaže Martina Dalić te tvrdi da bi HNB trebao početi objavljivati istraživanja na temu uvođenja eura kako bi svi segmenti društva znali razloge uvesti euro ili ne.

– Zbog visoke eurizacije uvođenjem eura bi se uklonio tečajni rizik, kamatni rizik i kamate na zaduženja, neizvjesnost od promjena tečaja te transakcijski troškovi jer je Hrvatska mala i otvorena ekonomija – kaže savjetnik guvernera HNB-a Ante Žigman.

>> Brexit već pogurnuo Britaniju u recesiju

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
10:43 12.08.2016.

a jel u toj knjizi piše taj čovjek kako nije predvidio američku krizu, pucanje mjehura nekretnina, kojekakvih financijskih 'proizvoda'? ne, ne vjerujem da o tome piše. jel možda piše o dobu prije uvođenja eura, i ratu najvećih izvoznika, trgovačkih sila,a, amerike i njemačke? kolki je tečaj eura bio prilikom rođenja u odnosu na dolar, a kolki je sad? kome koristi euro? njemačkoj i još pokojoj zemlji, francuskoj recimo. eu zona je postala zatočenik njemačke. tko gospodari eurom? kako su riješeni javni dugovi zemalja ulaskom u zonu eura? zašto u uniji postoji pravo veta, zašto mali mogu i blokiraju teške odluke? zašto se utjecaj pojedine članice ne mjeri ekonomskom snagom? zašto svaka zemlja eu-a mora ratificirati ulazak nove članice? da, eu će propasti ovakav kakav je sad. ili će usisati nacionalne države, ili će nestati.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:15 17.08.2016.

To je samo prodavanje magle jer fleksibilan euro bi bio samo radi toga da se države ne vrate na svoje valute a to bi bio korak unazad i označio bi kraj eu tvorevine. Što prije croexit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije