Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad ekonomije

Brexit već pogurnuo Britaniju u recesiju

Brexit
Foto: Reuters
1/3
05.08.2016.
u 22:00

Milijardi funti uštedjet će se na kamati za komercijalne banke, a središnje financijsko tijelo želi da se ušteda prenese na građane i tvrtke

Zagovornici Brexita mogu i dalje uporno tvrditi kako rezultati referenduma neće imati utjecaja na otočno gospodarstvo, no središnja Banka Engleske pritisnula je jučer “dugme panike”. Prema njihovoj najavi, kamatna stopa za komercijalne banke bit će smanjena sa 0,5 na 0,25 posto, a banke neće imati nikakvog izgovora da ovo smanjenje ne prenesu na svoje krajnje korisnike, privatne osobe i tvrtke u Velikoj Britaniji.

Inflacija skače

To je samo jedna od najavljenih mjera koje središnja financijska institucija Velike Britanije povlači kako bi se izbjegla, ili bar ublažila, sve izglednija recesija na Otoku.

Među ostalim mjerama je i kupnja državnih obveznica Velike Britanije u vrijednosti od 60 milijardi funti, ali i kupnja korporativnih obveznica, za što će biti utrošeno 10 milijardi funti.

Smanjenjem kamata smanjit će se, bar za malo, troškovi koje gotovo svako kućanstvo i svaka tvrtka u Britaniji imaju. Prema proračunima, za kamate će se za svakih 10 tisuća funti kredita mjesečno plaćati 22 funte kamata manje, a guverner središnje banke smatra da će to biti svojevrsni stimulus koji bi spriječio otklizavanje otočnog gospodarstva u dublju recesiju.

Ova mjera dolazi u trenutku kada prve analize počinju pokazivati usporavanje rasta gospodarstva u Velikoj Britaniji, što je izravna posljedice nedavnog referenduma. Dok je otočno gospodarstvo naraslo 0,6 posto između travnja i lipnja ove godine, taj je trend sada zaustavljen, a u trećem kvartalu očekuje se pad BDP-a od 0,4 posto.

Ujedno, slabljenje funte nakon referenduma dodatno otežava situaciju. Naime, slaba funta automatski poskupljuje uvozne proizvode na domaćem, britanskom tržištu, što potiče inflaciju. Već sada je jasno da će stopa inflacije od 2 posto koju je središnja engleska banka predviđala početkom godine biti uvelike nadmašena.

Upravo zbog toga središnja monetarna institucija Velike Britanije najavljuje moguće dodatne mjere. Prema njihovoj objavi, vrlo je izgledno da će kamate za komercijalne banke biti dodatno smanjene, “gotovo na nulu”. Koliko je situacija delikatna i koliko je financijsko tržište osjetljivo, pokazuje podatak i da je odmah nakon ove objave vrijednost funte u odnosu na dolar pala dodatnih 1 posto.

Slaba funta ojačala turizam

I dok ove financijsko-vatrogasne mjere pokušavaju koliko-toliko zakrpati situaciju industrijskom sektoru, turizam u Velikoj Britaniji doživljava procvat. Nakon što je pala funta, londonski hoteli popunjeni su do maksimuma, a grad je pun turista. Naime, smanjenjem vrijednosti britanske valute u odnosu na dolar i euro putovanja, kao i potrošnja, u Britaniji postali su pristupačniji ostatku Europe i svijeta.

Dok u ovome trenutku hoteli diljem Pariza bilježe, među ostalim i zbog terorističkih napada u Francuskoj, manjak gostiju od oko 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, turizam u Britaniji cvate. No to je samo privremeno, čega su svjesni i londonski hotelijeri. Ipak, stup britanske privrede financijski je sektor, koji sada proživljava vrlo teške dane. 

>> Gospodarske aktivnosti u Britaniji oštro posustale nakon Brexita, usporava se i rast eurozone

Komentara 8

Avatar tomislav21
tomislav21
15:36 06.08.2016.

Autor Bernard Karakaš

TH
than
23:58 06.08.2016.

Zaboli me za Britaniju.... Njihov izbor... Ionako nisam tamo zelio zivjeti.... Neka im ovi koji dolaze sa strane zive i malo marsiraju po metrou i gradu....

RM
rmd3
09:19 06.08.2016.

Medijska zastrasivanja.Raspada se EU sprćija pa treba moral dignut preko propagandnih medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije