Naslovnica Enciklopedija Biografije

Miljenko Crnjac

Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. Bio je prvi ratni zapovjednik 123. požeške brigade. Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog pletera.
01. prosinca 2016. u 00:00 4 komentara 1495 prikaza
miljenko crnjac
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Rođen je 5. Rujna 1960. u Pavlovcima kod Požege. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. Bio je prvi ratni zapovjednik 123. požeške brigade formirane u jesen 1991. od 63. samostalnog bataljuna ZNG-a i 4. Bataljuna 108. Brigade iz Slavonskog Broda u kojoj su bili vojnici iz Požeštine.

Ta brigada je do kraja 1991. U nekoliko akcija oslobodila dotad okupirani zapadni dio općine Požega, te zauzela položaje prema Pakracu sve do Španovice. Kada je bila najbrojnija imala je 4 tisuća vojnika u pet bataljuna. Sudjelovao je u operaciji Orkan.

Početkom 1992. Crnjac je premješten u Zagreb na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a za kopnenu vojsku. Potom je bio pomoćnik glavnog inspektora HV-a, pomoćnik ministra za personalne poslove te zapovjednik Zbornog područja Karlovac. S te dužnosti sudjelovao je u Oluji kao najmlađi general. Postrojbe pod njegovim zapovjedništvom probile su se do Slunja i izišle na granicu s BiH.

miljenko crnjac
1 / 2
  

Od 12. ožujka 1996. Bio je pročelnik vojnog kabineta predsjednika Franje Tuđmana. Dobio je čin general pukovnika. Potom je bio zapovjednik Zbornog područja Pazin. Završio je Ratnu školu Ban Jelačić. Umirovljen je 2001. s navršenih 40 godina. Tada je upisao poslijediplomski studij. Magistrirao je 2002. Godine.

2002. je osnovao poduzeće za razminiranje Rumital. Trebali su raditi u suradnji s jednom talijanskom tvrtkom. Kada je zbog kupnje strojeva za razminiranje stavio pod hipoteu stan i kuću, Talijani su odustali. Kaže da je supruga Ružica tada bila hrabrija od njega.

Tvrtka je zapošljavala tridesetak djelatnika od kojih su većina bili razvojačeni branitelji. Taj uloženi novac su vratili kroz poslove razminiranja u Hrvatskoj. 2008. su u iračkom Kurdistanu na međunarodnom natječaju dobili posao razminiranja milijun četvornih metara vrijedan tri milijuna eura.

Bio je aktivan u sportu. Nekoliko godina bio je predsjednik Košarkaškog kluba Cibona. Zadnjih godina teško je bolestan. Dugo se liječio na zagrebačkom Rebru. Imao je problema i s reguliranjem svog staža kao dragovoljca Domovinskog rata za što mu je trebalo dvije godine.

Grad Požega mu je dodijelila priznanje koj je umjesto njega, jer zbog bolesti nije mogao biti prisutan, primila njegova kćerka. Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog pletera.

 

Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • Hrvatina7:

    velika stvar miner amater srusio Spomenik pobjedi naroda Slavonije, izgrađenom 1968. i dibio poene za generala, pa nek ima traume bog dragi mu vraca milo za drago takvim i slicnim i kolegama ratnim profiterima, ak je on general ja sam ... prikaži još!sam onda Rambo, kreten i vlast koja ga je proglasila generalom !

  • branitelj90:

    Postovani VL.......................................... Upozoravam vas da ste istinitom tekstu dodali lazne slike jer ova osoba u lisicama nije general Crnjac. Zbog nemarnosti autora google kao prve slike izbacuje upravo ove, covjeka u lisicama istog imena i prezime (na doticnim fotografijama je ... prikaži još! bivsi djelatnik ekonomskog fakulteta Miljenko Crnjac koji je izvlacio lovu od studenata za prolaznu ocjenu) Zamolio bih vas da uklonite tekst ili stavite odgovarajuce slike jer rusite integritet osobi koja to nije zasluzila. Zamolba traje 48h, u suprotnom cu vas biti primoran ispraviti zaobilaznim putem .......................................................................................... S postovanjem........................................................ jedan od branitelja

  • boris.tudjan:

    http://www.jutarnji.hr/kako-je-unisten-bakicev-spomenik-u-kamenskoj---stajao-je-prevaljen-i-slomljen-poput-kakvog-razderanog-celicnog-cepelina--svemirskog-broda-poslije-apokalipse-/1508537/