Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Deset filmaša otkriva 'tajnu režije'

03. prosinca 2008. u 14:48 1 prikaza

Nakon pozitivnih reakcija na “Moj prvi film” iz 2001 (u nas 2006, ZFF), knjigu razgovora s dvadeset svjetski poznatih redatelja o njihovim iskustvima snimanja prvog dugometražnog igranog filma, britanski je filmaš Stephen Lowenstein, kako sam kaže, lako pristao na ponudu izdavača da napravi njezin nastavak. “Moj prvi film 2” (262 str.) donosi njegove razgovore s deset redatelja – Richardom Linklaterom, Richardom Kellyjem, Alejandrom Gonzalezom Inarrituom, Takeshijem Kitanom, Shekarom Kapurom, Emirom Kusturicom, Agnes Jaoui, Lukasom Moodyssonom, Terryjem Gilliamom i Samom Mendesom – o istoj temi. I ovu je knjigu u nas objavio Zagrebački filmski festival na čijem je ovogodišnjem izdanju Lowenstein bio i gost.

Redom iznimno zanimljivi, razgovori zorno dočaravaju kako je većina redatelja do prvog filma i svog mjesta u kinematografiji dogurala zahvaljujući gotovo opsesivnoj uvjerenosti u svoju “misiju”. Prilično se jasno oblikuju i razmišljanja o utjecaju faktora sreće, a implicitno se provlači i činjenica da su svi osobito nadareni za taj posao koji ne uključuje samo umjetničke sposobnosti.

Kao zajednički nazivnik osobnih definicija umjetničko-radne filozofije sugovornika ocrtava se misao kako “tajna režije” leži u spoju pedantnih priprema i instinktivnog prilagođavanja okolnostima na samom snimanju, odnosno u spoju strogosti i igre. Kao najsadržajniji izdvajaju se razgovori s Linklaterom, Inarrituom i Mendesom, a istaknuti valja i razmjerno kratak, do nasmijavanja šaljiv razgovor s Takeshijem Kitanom.teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?