Naslovnica

Crni fondovi!? Ma, dajte

Jadranka Kosor i Vladimir Šeks praktično do jučer nisu imali pojma o crnim fondovima i pljačkanju države?!
15. rujna 2011. u 12:00 28 komentara 3 prikaza
kosor, karamarko (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Je li ikomu u HDZ-u neugodno ovih dana? Postoji li u vrhu te stranke osoba koju je barem na trenutak bilo stid što su nas toliko pokrali? Ni govora! Jedino što se iz prvih redova partije na vlasti može čuti je da nitko ništa nije znao, a da je sav lopovluk aranžirao bivši premijer i predsjednik te stranke Ivo Sanader. Zar je moguće da je Sanader jedini kriv za crni fond, jedini odgovoran što su se sustavno reketarila državna poduzeća, što su se poslovi na natječajima namještali ljudima koji su dio pokradenog kolača vraćali natrag u HDZ? Ovoga je časa pola vlade pod istragom ili joj se sudi (Sanader, Polančec, Kirin, Rončević, a navodno se u kontekstu odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe preispituju još Vukelić, Jarnjak i Bačić), a Jadranka Kosor i Vladimir Šeks praktično do jučer nisu imali pojma o crnim fondovima i pljačkanju države?! Uzmimo da je to istina. Da Kosor zaista nije imala pojma odakle novac za pjevače u njezinoj kampanji, koliko su koštali i odakle su plaćeni plavi šuškavci koji su se masovno nosili u kampanji, da uopće nije uočila poplavu veleplakata s kojih nam se smješkala... Uzmimo da Kosor nije čitala novine, niti gledala televiziju i da joj je potpuno promaklo da GONG i mediji ukazuju na veliki nerazmjer između sredstava koje su prijavili kao trošak u kampanji i cijene oglasa, nastupa i svega ostalog što je tijekom izborne promidžbe predstavljeno biračima.

Ako zaista ništa od toga nije znala ni vidjela, tek ta činjenica ne govori ništa dobro o Jadranki Kosor. Od osobe koja je godinama u vrhu najmoćnije političke stranke u zemlji, koja se natjecala za funkciju predsjednice države, te konačno postala premijerka i nositeljica izvršne vlasti, očekivao bi se barem minimum interesa za to koliko je novca potrošeno na njezine političke ambicije i kakvo je podrijetlo toga novca. Ako je za takvo što nezainteresirana, onda je krajnje bahata i bezobrazna, a ako pak nije vidjela nešto što je očito, onda ima problem koji iz pristojnosti nećemo komentirati. Tek opaska - ta gospođa nam je premijerka.

Uostalom, kao da je otkriće da se iz crnog fonda financirala kampanja J. Kosor nešto novo. Pa cijelu godinu se govori, piše, istražuje i bilježi u USKOK-u o crnim fondovima, o tome kako se preko Fimi medije isisavalo novac iz HEP-a, objavljivani su gotovo književni tomovi o tome kako se kralo u HAC-u, znamo ključne detalje o tome kako je prodana Pliva i znamo da je posljedica toga to da je postala pogon punionica lijekova, a Plivini znanstvenici dobili su cipelom u dupe, znamo kako i zašto su nam u nepovrat otišla brodogradilišta, znamo kako je prodana Ina... I što od svega toga? Ništa! Da je vladajuća elita koja je za sve to odgovorna imala bar malo morala, raspisala bi izvanredne izbore još prije godinu i pol i pitala birače ima li legitimitet da i dalje vlada. Ali ne! Dobili smo novu ministricu financija koja nas je dodatno zadužila, mjesecima smo plaćali harač, PDV nam je 23 posto, što nema nitko u regiji, niti ijedna zemlja u Europi do Skandinavije. Sve to, međutim, nije važno. Kosor tvrdi da živimo sve bolje, a da o milijunima kuna i eura pokradenima u aranžmanu Ive kojeg je donedavno slijedila nema pojma.

Ali lako to što Kosor ni o čemu nije imala pojma. U Hrvatskoj nema institucije u kojoj bi se sve ove godine išta posumnjalo. Estradnjaci pjevaju na sve strane, ali nema te Porezne uprave koja bi pitala jesu li mukte otvarali usta ili za honorar na koji bi platili porez. Navodno imamo Ured za sprečavanje pranja novca, ali on nije uočio ništa sumnjivo iako se pokradeni novac prelijevao na inozemne račune (afera Podravka, Ježićevi računi preko kojih je išla provizija za Inu, afera Brodosplit...). Imamo i HNB, ali guverner Rohatinski brine se samo za tečaj, imamo i devizni inspektorat, razne inspekcije... Nitko, kao i premijerka, ništa nije znao. Isto je bilo i devedesetih kad su u HDZ-u tvrdili da u Hrvatskoj nema mafije.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • gadovi:

  A hoće li netko spomenuti i crkvu koja je to sve svetom vodom svetila i davala moralni legitimet ovim huljama istovremeno pljuvajući po svima koji se nisu slagali sa njima? Sve to za novac iz proračuna koji im je jedino ... prikaži još!o sa HDZ-om zagarantiran.

 • dardal:

  Kad bi netko neutralan, izvana, koji nije upućen u hrvatsku političku zbilju, nepristrano analizirao aktualna politička događanja gledanjem hrvatske nacionalne televizije i praćenjem onoga što piše većina novinarskih pera u Hrvatskoj, a još više raščlambom stranačke pripadnosti uhićenika koji pune ... prikaži još! Remetinac, ne bi uopće mogao ni zamislit da je HDZ-e vlast, a ne oporba. P.S. Da, uistinu jeli uopće HDZ-e danas u Hrvatskoj vlast ili je prava vlast u Lijepoj Našoj u rukama raznih bajića, šprajcova, i toma.., kao isturenih pravosudnih i medijskih eksponenata soroševske provinijencije, kojima ni ovakav detuđmanizirani HDZ-e nije dovoljno anacionalan, pa mu nastoje zatrt čak i ime zabranom političkog djelovanja!? Jedino Hrvatska

 • Avatar seneka
  seneka:

  Meni se čini da se jedino Šexonja nije okoristio- on je sve zapio.