Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađena mrtva

Zašto je u smrt odvela Patrika? On joj je bio sve

Valentin Fogadić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/6
10.07.2015.
u 08:04

U šoku - 
Valentin Fogadić pod sedativima je u bolnici nakon što je skočio u jezero

U jezeru HE Dubrava, na predjelu Struge, jučer oko 15 sati pronađeno je tijelo. U vodi su ga uočili ribolovci i odmah pozvali policiju. Još se ne zna je li riječ Ivani Fogadić (29) jer je tijelo u lošem stanju.

Mjesto na kojem je pronađeno nalazi se na istom jezeru na kojem je jučer pronađen petogodišnji Patrik Fogadić, ali s druge strane obale, na području Varaždinske županije.

“Patrik, ne mogu bez tebe”

Dječakovo tijelo pronađeno je u srijedu oko 18 sati, a nekoliko kilometara uzvodno, između Preloga i Orehovice, otkriveni su i tragovi slijetanja automobila u 20-ak metara širok derivacijski kanal. Jučer ujutro vatrogasci su vitlom iz kanala, s dubine od pet i pol do šest metara, izvukli praznu plavosivu opel astru, za kojom se tragalo od ponedjeljka. Vjetrobransko staklo bilo je razbijeno, a desno bočno spušteno. Pretpostavlja se da ga je spustila Ivana kako bi voda što prije ispunila unutrašnjost i kako bi agonija što kraće trajala. Tragovi zasad upućuju na to da je okrenula upravljač prema kanalu i survala se u njega velikom brzinom. U vozilu su pronađeni njezini osobni dokumenti. Na stražnjem sjedalu ostala je dječja sjedalica, no ne zna se je li dječak sjedio u njoj ili na suvozačevu mjestu. Ispao je iz vozila, a voda ga je kanalom odnijela do jezera u kojem ga je pronašao slučajni prolaznik. Jučer je utvrđeno da je uzrok dječakove smrti utapanje.

Nakon što je dovezen do mosta tristotinjak metara udaljenog od mjesta na kojem je pronađen Patrik, njegov otac Valentin potrčao je prema tijelu, no policajci su ga zaustavili i smjestili u vozilo hitne medicinske pomoći. Nakon desetak minuta istrčao je iz vozila i skočio u jezero vičući “Patrik! Patrik! Ne mogu bez tebe!” Za njim su pohitali policajci, izvukli ga iz vode i vratili u vozilo Hitne pomoći. Dobio je sredstvo za smirenje i odvezen je u bolnicu. Valentin je u utorak rekao da je u obitelji sve do Ivanina odlaska “bilo normalno” te da ništa nije upućivalo na to što će učiniti. Pronalaskom tijela ugasle su nade oca Valentina Fogadića da Ivana ipak neće učiniti ono što je najavila u oproštajnoj poruci na Facebooku.

“Imao bi mučan život”

Pisala je, uz ostalo, i o suprugovoj nevjeri i nasilju. “Naravno, sad će mnogi reći tko te jb sama si si kriva, pa iskreno i jesam, možda sam zapravo i trebala sve prekinuti kada sam dobila prvu šamarčinu tjedan dana prije svadbe (baš je bilo gadno obući kratku haljinu, a koljena u ranama od pada), pa da ne spominjem samo situacije koje si mi priuštio dok sam bila trudna (iskreno čudim se što je Patrik uopće rođen živ)... ali jbg to je valjda ona shit stvar zvana ljubav...”

Dio je to duge poruke od 1289 riječi, napisane oko 1 sat te kobne noći. Oko 2 sata sjela je s Patrikom u automobil i nestala. Te su večeri, kaže Valentin, na internetu tražili apartman u kojem bi odsjeli nakon što bi potkraj mjeseca otputovali na more, na godišnji odmor. Ivani je istekao ugovor u školi u kojoj je radila kao asistentica u nastavi. On je pirotehničar, a vijest o nestanku supruge i sina zatekla ga je na terenu u Slavoniji, odakle su oboje rodom. U Totovcu pokraj Čakovca kupili su kuću. Susjedi kažu da ništa nije upućivalo na bračne probleme. Ivana nikad nije prijavila obiteljsko nasilje ni policiji, a ni Centru za socijalnu skrb.

– Nismo se posjećivali, znala sam je sresti na ulici, uvijek je bila ljubazna i kulturno bi pozdravila – kaže stanarka Ulice Marka Kovača. Prema nepotvrđenim informacijama, te je večeri navodno škarama izrezala neke slike i odjeću. U poruci na FB-u oprostila se i od brata i sestre, članova obitelji i prijatelja. “Mnogi se sad pitaju ‘ali zašto si morala dijete povući sa sobom?’ Jednostavno znam da bi imao mučan život ako si ti u blizini”, nastavila je u poruci u kojoj se obratila i suprugu.

Nije se žalila na probleme

Mještani Otoka pokraj Vinkovaca, odakle je rodom Ivana Fogadić, šokirani su tragedijom. Sjećaju se Ivane kao mirne, tihe i povučene djevojke. Prijatelji iz škole kažu da je nisu vidjeli desetak godina, iako su znali da povremeno dolazi k roditeljima i bratu. – Nemojte me, molim vas. Preteško mi je govoriti o tome. Sačekat ćemo da policija odradi svoj dio posla – samo nam je kratko rekao Ivanin brat Igor Lojna.

– Govorila je kako živi samo za Patrika i da je uz njega 24 sata. Nije se nikad nešto previše žalila – rekla nam je jedna od Ivaninih školskih prijateljica. Njezin otac Zvonko Lojna rekao je da svi u obitelji znaju koliko je Ivana bila povezana s Patrikom. I on kaže da se Ivana nikad nije žalila na odnose sa suprugom i izdvaja samo slučaj otprije nekoliko mjeseci. – Tada je od trenutka kada je dočekala mamu na željezničkom kolodvoru u Varaždinu pa sve do kuće plakala i vozila – rekao je Zvonko Lojna.

>>U jezeru pronađeno i mrtvo žensko tijelo. Valentin Fogadić: Pustite me da tugujem u miru

>> Tijelo nestalog dječaka (5) pronađeno u jezeru, otac skočio u jezero vičući: Patrik! Patrik!

Komentara 176

OS
osica
09:34 10.07.2015.

strašn je rezultat ove ljudske tragedije , oko koje više ništa ne možemo učiniti. No, prof. Gruden nam je svima kao roditeljima, supružnicima, rodbini poslao jasnu poproku " odgajajmo mlade ljude tako da grade svoje samopoštovanje, ličnost koja se možeže nositi s problemima života, onu koja može o tome progovoriti s najbližima bez straha i srama, budimo podrška .... i na kraju ako nam se obrati za pomoć budimo spremni saslušati i pomoći, i skupa zatražiti stručnu pomoć , ako treba , shativši taj poziv u pomoć ozbiljno, " ne da možda od pahulje postane gruda koju viidimo tek kad se otkotrla kraj nas". Ne ponovilo. Mir i pokoj dušicama.

KO
korina14
10:32 10.07.2015.

Prirodno je na roditelju da obrani svoje djete a posebice majke koje imaju posebnu poveznicu sa djetetom ovo sta je napravila je sebicno trebala je ostaviti djete kod svojih roditelja koje opisuje kao divne ljude a ona onda neka povede muza sa sobom jer po njezinom oprostajnom pismu on je razlog svega!!!

DU
Deleted user
10:32 10.07.2015.

Pa ako joj je bilo teško zašto samo sebe nije ubila, zašto je to dijete povela sa sobom? To nije čin zlostavljane žene već žene toliko opsjednute mužem da mu se osveti za varanje da ubije sebe i dijete te njemu nabije krivnju za cijeli život da žali za njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije