Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unosan posao

Zaštićene ptice preko granice nose u čarapama

ptice
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
20.02.2015.
u 18:00

Češljugari i lastavice najčešće završavaju u elitnim restoranima Italije

Krijumčarenje životinja u Hrvatskoj, i nakon ulaska u Europsku uniju, i dalje je unosan posao. Talijanski lovci postali su neprijatelji broj jedan za zaštitnike prirode te ptica pjevica i močvarica. Krivolov je najrašireniji u Slavoniji, oko rijeka Save i Drave te u dolini Neretve, gdje uz pomoć domaćih krivolovaca love uz upotrebu zabranjenih sredstava poput vabilica i lažnih mamaca. Ptice poput češljugara ili lastavice zatim krijumčare u Italiju, gdje zbog svog ukusnog mesa postaju ekskluzivne delicije u elitnim restoranima, a porcija stoji i po nekoliko stotina eura.

Na meti i egzotične vrste

– Krijumčarenje preko graničnih prijelaza obavlja se u džepovima i rukavima jakni i kaputa, čarapama i raznim posudama, a najčešće je na Bajakovu te na nekoliko graničnih prijelaza s BiH. Osim u gastronomske svrhe, ukrasne životinjske vrste često se krijumčare i kao svojevrsni suveniri, a ptice i ribice hvataju se žive za držanje u kući – kaže naš izvor blizak inspekciji zaštite okoliša i prirode. Osim domaćih ptica, koje krivolovci odstrijele u slavonskim šumama pa onda voze na tržište zapadne Europe, na meti krijumčara su i zaštićene egzotične vrste. Neke od zaplijenjenih i oduzetih ptica udomljene su u Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici. Pored onih koje su oduzete na Carini, u azilu obitelji Milec primaju i ilegalno držane zaštićene životinje te ljubimce o kojima se vlasnici više ne žele ili ne mogu brinuti. Lani je ondje dopremljen veći broj zaštićenih aratinga i papiga žako te čak 280 kornjača, čančara i riječnih, koje je krijumčar na granici sa Srbijom pokušao prošvercati u prtljažniku svojeg kombija. Ljetos su bile u Ruščici, a jesenas su većinom prevezene u Zagreb jer im zbog prevelikog broja nije bilo moguće osigurati odgovarajući smještaj u zimskom razdoblju.

Dosta ih ugine

– Kada ih dovedu u naš azil, krijumčarene životinje obično budu u jako lošem stanju, a dosta ih ugine i prije zapljene od dehidracije, gušenja i šoka na putu. Preživjele nastojimo zbrinuti na najbolji mogući način – kaže Barica Milec iz Centra u Ruščici.

Komentara 4

KA
Kameni
13:30 21.02.2015.

Bog je stvorio svemir i sva Ziva bica i razumnog covjeka na Zemlji i Talijane da jedu lastavice i cesljugare.

IC
ice12
21:41 20.02.2015.

Ako je Bog stvorio svemir i sva ziva bica i razumnog 'covjeka' na Zemlji, onda bi se taj 'covjek' trebao ponasati razumno. Zar moraju sva 'nerazumna' stvorenja proci kroz zeludac 'razumnog'? (ako je u pitanju 'priroda', onda vrijedi pravilo jacegaa ili lukavijega - bez neke buducnosti)

MX
Mister X
02:09 22.02.2015.

svašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije