Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prometna policija

Pijani vozači ubili 29 osoba

nesreća
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
21.07.2015.
u 22:20

Raste broj drogiranih za upravljačem – otkriveno ih je 54,2% više nego lani

 Čak 383.107 vozača u prvih je šest mjeseci ove godine na našim cestama zatečeno u nekom od prometnih prekršaja. Tome valja dodati i 14.480 prometnih nesreća – 0,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine – jer su i vozači koji su ih skrivili počinili prometni prekršaj. Iza tih suhih brojki polugodišnje statistike Ministarstva unutarnjih poslova krije se činjenica da smo prouzročili više nesreća nego lani, da je u tim nesrećama poginulo više osoba, a među njima i sedmero djece. Više je bilo teško ozlijeđenih sudionika u prometu (ukupno 1187), a više je i vozača skrivilo prometnu nesreću sa 0,51 do 1,50 promila alkohola u organizmu.

Prebrza vožnja

Takvi su skrivili najviše nesreća, jer su vozači s tom količinom alkohola u organizmu najopasniji – precjenjuju svoje sposobnosti te podcjenjuju opasnost i rizik. Prema broju nezgoda izazvanih s promilima u organizmu, ovu kategoriju alkoholiziranih prate vozači s više od 1,50 promila. Njih su policajci zabilježili 893 puta. U nesrećama koje su skrivili pijani vozači 29 je osoba poginulo. Mladi vozači s položenim vozačkim ispitom prouzročili su 585 nesreća, a oni koji voze iako vozački ispit nikada nisu položili skrivili su 218 prometnih nesreća. Odmaknemo li se od prometnih nesreća, situacija je malo drukčija, ali i dalje govori o niskoj prometnoj kulturi hrvatskih vozača.

Prometni su policajci ukupno manje vozača prijavili zbog prebrze vožnje (127.397), no prilično je porastao broj vozača koji su kroz naselje projurili brzinom koja je više od 50 km/h iznad dopuštene. Uhvaćena su 322 takva cestovna divljaka, odnosno 24,8 više nego lani. Dodamo li im 5563 vozača (+17,8%) uhvaćena kako naseljem voze 30 do 50 km/h brže od dopuštenog te 257 “kapitalaca” koji su na cesti isprobavali brzinski limit vozila, jasno je da je problem prebrzih vozača u Hrvatskoj još daleko od rješenja.

U prvih šest mjeseci ove godine manje je zabilježeno samo vozača koji su u naselju vozili do 20 km/h brže od dopuštenoga te onih koji su prebrzo vozili izvan naselja.

Ignoriranje semafora

Uz prebrze vozače i one bez vozačke dozvole, raste broj vozača koji se ne zaustavljaju pred crvenim svjetlom na semaforu (2534 prijavljena vozača) i onih koji za upravljač sjedaju nakon konzumiranja alkohola i droga. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola (a da pri tome nisu skrivili prometnu nesreću) prijavljena su 20.372 vozača, a ove je godine 54,2% vozača više nego lani za upravljačem zatečeno pod utjecajem droga i lijekova – ukupno 91 vozač.     

>> Vozači rijetko provjeravaju gume, jedinu vezu između auta i ceste

Ključne riječi

Komentara 6

NE
netkovic123
05:58 22.07.2015.

statistika pokazuje raspad hrvatskog drustva ama bas u svakom segmentu. djelomicno krivo vodjenje drustva, a vecim djelom zrcali da je lose vodjenje posljedica vecinom loseg prosjeka obicnih ljudi... pretpostavljam da ce sada navaliti minusi ovdje, i da cu dobiti sve sve moguce nazive od komunjare, osobe koja ne voli nista sto je hrvatsko i stoli vec, a upravo su to osobe koje popunjavaju ove statistike, jer smatraju da oni po zaslugama mogu sebi dopustiti daleko vise negoli im zakoni dozvoljavaju.

GO
gogs0302
06:50 22.07.2015.

Naravno da je sve više nesreća koje su uzrokovali pijani i neodgovorni vozači, jer ih nitko ne kažnjava. Koliko su života oduzeli nevinim sudionicima u prometu, a izvukli se uz uvjetne ili kazne ispod zak.min. Npr.Mačešić/one2play/, s 1,89 al.velikom brzinom projurio kroz crveno i usmrtio mladića od 22 god. Mačešić je već imao 35 prekršaja, ali se uz pomoć advokata, love, sutkinje izvukao s 2 god.zatvora- 1 god.manje od min. Kakvu poruku je sutkinja poslala ovom sramotnom presudom pijanim vozačima? Zašto su suci puni samilosti prema osobama koji su nekoj osobi oduzeli pravo na život, a životi ubijenih tako im malo znače?

AO
ante.oreskovic75
10:16 22.07.2015.

zar smo zaista toliko bijedni.Kako može biti normalno u zemlji u kojoj dužnosnici masovno pijani voze.Policija prikriva pijanog ministra.Kulture zar ne.Ma tko je tu kulturan on kolega mu u policiji ili premjer koji nema sta reći.Bivši predsjednik kaže nije to ništa.Ljudizar smo tako nisko pali.Nisu li to ubojice ili potencijalni ubojice.Policajca koji pusti ili brani pijanog treba suditi kao pijanca.Onda će konačno biti red ako ne dođu u ruke sudca koji za nešto sitnoga daje uvjetne.Imaju li ti ljudi ista savjesti i bar malo ljudskosti.Kako nakon toga od pijanih Jadnika tražiti da ne voze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije