Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klub 40

Ovo su najozloglašeniji ubojice u Hrvatskoj

Ivan Dvorski
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/11
01.07.2014.
u 11:14

Na maksimalnu kaznu osuđena 
je 21 osoba. Od tog broja, dvije presude još nisu pravomoćne, dok su četiri ukinute te su u tijeku ili se čekaju ponovljena suđenja

U posljednjih 15 godina zajedno su ubili više od 30 ljudi. Nekima od njih to nije bilo prvi put. Zbog zločina koje su počinili, postali su “junaci” crnih kronika, a njihova djela šokirala su javnost koja se u takvim situacijama opetovano pita – zašto Hrvatska nema kaznu doživotnog zatvora za one najgore od najgorih? Oni su najozloglašeniji hrvatski ubojice, članovi “prestižnog” kluba 40. Ili, drugim riječima, kluba čiji su članovi samo oni osuđeni na maksimalnih 40 godina zatvora.

Prvi koji je u Hrvatskoj dobio maksimalnu kaznu zatvora bio je Mato Oraškić, zbog trostrukog ubojstva u Palači pravde počinjenog u rujnu 1999. godine, a posljednji Mario Slabinjac, zbog dvostrukog ubojstva u lipnju lani. Osim monstruoznosti zločina koje su počinili, njih dvojicu povezuje i još nekoliko činjenica – obojica su bili policajci i obojica su ubili svoje bivše supruge nakon što su ih one ostavile. Od Oraškića do Slabinjca, hrvatski su sudovi izrekli 21 maksimalnu kaznu zatvora. Od tog broja, 15 izrečenih presuda je pravomoćno, dvije još čekaju pravomoćnost (Slabinjac i Rubić), dvije su ukinute i ponovljena su suđenja u tijeku (Paravinja i Žugelj), dok je u dva slučaja Europski sud za ljudska prava naložio obnovu postupka nakon što su optuženici već godinama bili na izdržavanju kazne (Grgić i Ajdarić). Najviše maksimalnih kazni izrekao je zagrebački Županijski sud (5), koji je izrekao i prvu takvu kaznu u zemlji (Oraškić), a među osuđenicima su trojica kojima se i prije maksimalnih kazni sudilo za ubojstva (Majstorović, Medanić i Galinac).

Svoje su zločine činili motivirani koristoljubljem, ljubomorom i najnižim porivima, a žrtve su im bili policajci, zaštitari, odvjetnici, suci, bračni partneri te nasumično odabrani ljudi. Svaki od njih zastrašujući je na svoj način, no titulu najgoreg od najgorih zasigurno bi mogao ponijeti Šime Medanić, koji je isplanirao i naručio tri likvidacije, od kojih dvije dok je služio kaznu za prvo naručeno ubojstvo.

1. Mato Oraškić

Prvi koji je osuđen na maksimalnu kaznu

Bivši policajac Mato Oraškić 22. rujna 1999. ušetao je u zagrebačku Palaču pravde, gdje je trebalo biti održano ročište u brakorazvodnoj parnici. U sudnici je ubio svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Nakon toga je pobjegao, no uskoro je uhićen na granici sa Slovenijom. Poslije tog zločina, u Palaču pravde je instaliran detektor metala te su postrožene kontrole na ulazu u sud.

2. Marcel Budimir

Pljačkaš banke, otmičar i ubojica policajca

Tijekom pljačke banke u Nedelišću 12. prosinca 2003. ubio je policajca Željka Murka, ranio njegova kolegu Stjepana Balića, a tijekom bijega za taoca je uzeo jednog građanina. Nakon što mu je izrečena maksimalna kazna, u drugom postupku osuđen na još pet godina zbog razbojstva iz 2002.

3. Vlastimir Kihalić

Policajac koji je postao trostruki ubojica

U ožujku 2005. u Petrinji je ubio suprugu Željku te njezine prijateljice Nadu Kušan i Vesnu Mokrović-Marinković. Ubio se u zatvoru u Lepoglavi u srpnju 2007.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto:Igor Kralj/PIXSELL

4. Dražen Dorčec

Zbog dugova opljačkao Finu u Đurđevcu i ubio dvoje ljudi

U prosincu 2006. upao je u poslovnicu đurđevačke Fine. Ubio je zaštitara Sokol Marića Miroslava Benšića te građanina, klijenta banke Ivana Matiševa.

5.Vladimir Duvnjak

Ovisnik o heroinu koji je na smrt izbo bračni par

U veljači 2004., u potrazi za novcem kojim bi kupio drogu, u Vukovaru je provalio u kuću Katarine i Janoša Siča te ih na smrt izbo nožem. Odnio je neznatnu svotu novca.

6. Dražen Kozman

Ubio tri gosta kafića, ranio ih pet, bacio bombu...

Zbog bezazlene svađe u studenom 2006. u kafiću As u Okučanima iz automatske puške ubio troje ljudi, a ranio još pet. Potom je zapucao na policajce te je još bacio i bombu na kafić.

7. Kazimir Dužnović

Za pljačke banke ubio policajca, ranio ih pet

Pri pljački banke u svibnju 2009. u Sesvetama, ubio je policajca Ivana Grbavca, te je što lakše što teže ranio još petoricu njegovih kolega.

Foto: Željko Hladika/Pixsell

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

8. Perica Majstorović

Višestruki ubojica koji se ubio u zatvoru

U bivšoj državi osuđen je zbog ubojstva svećenika u Sloveniji, dok mu se u Hrvatskoj sudilo zbog ubojstva sestre Šime Medanića 2006. Kasnije je ubio i supočinitelja u ubojstvu Medanićeve sestre, no suđenje za to ubojstvo nije dočekao živ jer se u međuvremenu 2010. ubio u zatvoru.

9. Šime Medanić

Javnost ga prozvala mozgom za likvidacije

Dok je služio kaznu zbog naručivanja likvidacije Marčela Popovića, prvog hrvatskog ministra turizma, naručio je i likvidaciju svoje sestre. Kasnije je naručio i likvidaciju Nikole Grbića, koji je s Pericom Majstorovićem ubio njegovu sestru. Za taj zločin je nepravomoćno oslobođen.

10. Dragan Jung

Izbo studenta, prije toga ubio bakinu prijateljicu

Zajedno s Masimom Kršuljem u veljači 2005. u Zagrebu zvjerski je ubio Antu Vukelića, koji je bio izboden 44 puta nožem i sjekirom, a bježeći od svojih ubojica, zavezan za stolicu, skočio je s balkona petog kata. Tijekom istrage tog zločina otkrilo se i da je Jung u Labinu 2001. nožem izbo Mariju Knapić. Za ubojstvo Ante Vukelića dobio je 30 godina, za ubojstvo M. Knapić 13 godina, pa su mu kazne ujedinjene u maksimalnih 40 godina zatvora.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

11. Željko Milovanović

U dvije države osuđen na maksimalnu kaznu zatvora

Zbog svoje uloge u likvidaciji Ive Pukanića u listopadu 2008. osuđen je na dva suđenja u Zagrebu i Beogradu na po 40 godina. Hrvatska je presuda pravomoćna, srbijanska još nije. Kada i ako postane, dvije će se države trebati dogovoriti gdje će suditi kaznu. U Hrvatskoj je u odsutnosti osuđen i zbog ratnog zločina.

12. Marko Grgić

Europski sud za ljudska prava ukinuo mu 40 godina zatvora

Grgić je nedavno izašao na slobodu, gdje čeka obnovu postupka. Bio je osuđen na 40 godina zbog trostrukog ubojstva u Kutini iz 1998., no presudu je srušio Europski sud za ljudska prava, prihvativši njegovu žalbu da su mu tijekom suđenja u Hrvatskoj povrijeđena prava.

13. Neđo Ajdarić

Kao i Grgić, obnovu postupka čeka na slobodi, i to u BiH

Sudilo mu se zajedno s Grgićem te je također bio osuđen na 40 godina zbog trostrukog ubojstva iz 1998. Tražio je da kaznu služi u BiH, koja mu je kaznu smanjila napola. I on se žalio Europskom sudu za ljudska prava, koji je ukinuo presudu i naložio obnovu postupka. Nakon toga je pušten iz zatvora, a BiH ga je odbila izručiti Hrvatskoj.

14. Ivan Dvorski

Trostruki ubojica koji je zapalio stan da prikrije zločin

Ivanu Dvorskom nadimak je Psiho, a osuđen je jer je 2007. u Rijeci zbog navodnog duga ubio svog dužnika, njegovu djevojku i oca. Potom je zapalio stan da prikrije zločin. Za svako ubojstvo dobio je maksimalnu kaznu, no na koncu je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina.

15. Stjepan Rošker

Zbog svađe oko zemlje ubio četvero ljudi

U veljači 2009. u Križevcima ubio bratića, njegovu 14-godišnju kćer, strinu te mladića koji se našao usred tog krvavog pohoda.

Foto: Josip Maljak/Pixsell

Foto: Josip Maljak/PIXSELL

16. Boris Galinac

Ubojica ponovno ubio dok je bio na uvjetnom otpustu

U siječnju 2010. u njezinoj kući u Rugvici na smrt zatukao Dragicu Martek, a sve kako bi se domogao novca. Ubio ju je dok je bio na uvjetnom otpustu. Naime, na istovjetan je način 1996. ubio 90-godišnjaka. Bio je osuđen na 13 godina, pušten na uvjetni otpust nakon što je odslužio 12 godina.

17. Pero Lukić

Žrtvu omamio i živu zapalio, a sve zbog 97.000 kuna

U siječnju 2011. s Maricom Duvnjak omamio zagrebačkog umirovljenika kako bi mu ukrali kartice i novac. Da bi prikrili zločin, polili su ga s benzinom i zapalili, a ustanovljeno je da je nesretnik bio živ kada su ga zapalili. M. Duvnjak umrla u pritvoru prije početka suđenja.

18. Robert Rubić

Osječkog odvjetnika i pjesnika nožem izbo 105 puta

Presuda još nije pravomoćna. U siječnju 2013. 105 je puta nožem izbo Luju Medvidovića, osječkog odvjetnika i pjesnika. Usto mu je oteo ženu i kćer.

19. Mario Slabinjac

Još jedan bivši policajac koji je postao višestruki ubojica

Ni njegova presuda još nije pravomoćna. Osuđen je jer je u lipnju 2013. na cesti zaustavio automobil u kojem su bili njegova bivša supruga Blaženka i njezin prijatelj Ivica Hajduković. Njega je ubio u vozilu, a nju dok je pokušavala pobjeći. U vozilu je bio Hajdukovićev sin te dvoje djece Blaženke i Marija Slabinjca. I na djecu je pucao, no srećom nikog od njih nije pogodio. Inače Slabinjac je prva osoba za koju je tužiteljstvo tražilo 50 godina zatvora, što je nakon izmjena Kaznenog zakona, najveća kazna koja se može izreći u slučaju kada je počinjeno više teških kaznenih djela. No sud je smatrao da je primjerena kazna od 40 godina zatvora.

20. Dragan Paravinja

Najopsežnija potraga za nestalom osobom u Hrvatskoj

Ponovno mu se sudi nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je osuđen na 40 godina zbog ubojstva i pokušaja silovanja Antonije Bilić 2011. Tijelo djevojke nađeno je nakon nepravomoćne presude, a u potrazi za njom isušeno je čak i jedno jezero.

21. Dubravko Žugelj

U krvavoj pljački Fine 2005. u Zagrebu ubijena dva zaštitara

I njemu se ponovno sudi, nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je bio osuđen zbog pljačke Fine i ubojstva dvojice zaštitara 2005. Izaći će iz pritvora ako presuda ne bude pravomoćna do listopada, što je malo vjerojatno.

Komentara 29

EN
enigma898
11:53 01.07.2014.

Vinko Sindičić bi u normalnoj državi definitivno bio na ovoj listi.

Avatar jwayne
jwayne
12:17 01.07.2014.

zabezvez: misliš da bi Kir uspio sačuvati mir? Koji mir? Sa Tenjom ili sa ostalim frontama oko Osijeka? ili možda i u Vukovaru?! ... Baranji?! ... ma daj odi na liječenje !!!!!!!!! Po toj logici više je ljudi ubio Sanader i Mesić!!!

IV
ivanjoksimovic
12:48 01.07.2014.

Da se ja pitam, vratio bih smrtnu kaznu. Ovako, zbog takozvanih ljudskih prava i demokratije, poreski obveznici moraju da placaju hranu, struju, vodu i smestaj ovim zlocincima, dok polovina nas nema ni za pristojan rucak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije