Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opljačkano sjedište krim-policije

Ukradeni novac i zlato iz sjedišta policije pripadaju Antoniju I.

policija u Heinzelovoj
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
05.04.2016.
u 09:13

Neviđeni skandal: Dva kg zlata i 280.000 eura ukradeni iz “hrama sigurnosti”, odnosno sjedišta krim-policije u Heinzelovoj, oduzeti su poduzetniku u veljači

Preko vanjskih požarnih stuba nepoznati lopov (ili više njih), ušuljao se u sjedište Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj ulici i u noći na ponedjeljak iz “hrama sigurnosti” metropole ukrao 280.000 eura i dva kilograma zlata. Vrijednosti su bile u sefu u uredu načelnika službe organiziranog kriminala Željka Dolačkog. Policija je događaj potvrdila, ministar Vlaho Orepić rekao nam je da “zbog interesa istrage ne može davati nikakve informacije”, a istu je frazu u priopćenju ponovilo i Državno odvjetništvo koje je provodilo očevid.

Opljačkana zgrada policije ima prastari videonadzor, točnije osam kamera loše rezolucije, a glavno “osiguranje” su im policajci na porti. Alarm nemaju.

 

Lopovi znali previše detalja

Ukradeni novac i zlato u policiji su, doznajemo, završili još 15. veljače, no kako sada stvari stoje, vlasniku su oduzeti bezrazložno. Naime, Antonio I., kojeg su policijske "Kobre" zaustavile u Zagrebu i u automobilu mu pronašle eure i zlato, ima svu dokumentaciju kojom dokazuje da je do tog imetka došao legalno. Novac je dobio prodajom nekretnine u zagrebačkom Vrapču koju mu je darovao djed Mijat, a za zlato ima potvrde da je kupljeno u Italiji. Obitelj Antonija I. inače se bavi poduzetništvom, no očito su bili pod policijskim nadzorom, i to navodno zbog trgovine zlatom – jednoj je tvrtki s kojom su poslovali izrečena mjera zabrane rada. Svoju je priču Antonio I. potkrijepio papirima pa je posve nejasno zašto mu policija još nije vratila novac i zlato, a nije bilo ni naznaka da će se to ovih dana dogoditi. Među sumnjivcima za krađu iz policije zacijelo su i zaposlenici MUP-a. Za Joška Morića, bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova, tu nema dvojbe:

– Netko je znao kamo provaliti i gdje tražiti. No, pitanje je li pričinjena šteta veća od materijalne; jesu li nestali i nekakvi dokazi – rekao je Morić. Složit će se s njim i Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, koji je nekada i sam radio u MUP-u:

– Ili je počinitelj imao informaciju iznutra ili je onaj čiji je to novac odlučio doći do njega. No u ovom drugom slučaju taj netko bi opet morao znati gdje se taj novac čuva, u kojoj sobi, kako je štićen... – kaže Cvrtila. Pema njegovu mišljenju, za ovaj je događaj kriv cijeli sustav jer se corpora, odnosno stvari i predmeti oduzeti osumnjičenicima ili osobama od interesa za policijske istrage, čuvaju po policijskim sobama umjesto na štićenim mjestima.

Sramota za cijeli MUP

– Protivno je policijskim pravilnicima da se te vrijednosti drže u uredu – rekao je Morić.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić naglašava da corpora moraju biti na sudu, a ne u policiji. – Ovo je sramota za cijeli MUP. Godinama upozoravamo da su policijske zgrade neadekvatne, da nisu dobro osigurane kao ni oni koji ih čuvaju. Kasno je prevenirati kad se nešto dogodi – kaže .

Ovo nije prvi slučaj da je pokradena zagrebačka policija; nestajale su slike, a prije dvije i pol godine s Odjela kriminaliteta droga nestalo je više od 100 tisuća kuna oduzetih dileru. Obitelji Antonija I. novac će morati vratiti država, no na glavnicu od 280.000 eura bit će obračunate kamate, ali i izmakla dobit. 

>> Ravnateljstvo policije o provali u Heinzelovoj: Provode se očevid i kriminalistička istraga 

>> Lopovi iz ureda policijskog načelnika u Heinzelovoj ukrali 280.000 eura i dva kg zlata

Komentara 107

TO
Torcidas
09:36 05.04.2016.

ja mislim novac i zlato su prije spremljeni u privatne dzepove a ovo je iscenirano

MR
MRUDante
09:30 05.04.2016.

hahhaa super, sad bumo još čovjeku morali iz proračuna štetu nadoknadit!!!

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
09:51 05.04.2016.

neka institucije rade svoj posao?....koji posao?...koje institucije?....sve nakupine indolentnih , ispod prosječnog kvocijenta inteligencije uhljebe sa lažnim diplomama koji čekaju svoj trenutak da nešto ozbiljnije mazne!....za drugo ničem niti ne služe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije