Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tiha akcija

Uhićeni Vinka i Mirko Cetinski. Lažirali porez?

Vinka Cetinski sa suprugom
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
29.07.2014.
u 22:41


Krivotvorili su dokaze o imovini i izbjegli platiti milijune za porez

Supružnici Vinka i Mirko Cetinski, protiv kojih su već podignute dvije optužnice zbog malverzacija sa zemljištima u Istri kojima su, zajedno s kompanjonima u “poslu stoljeća” za više od 150 milijuna kuna oštetili tvrtku Kermas u vlasništvu Danka Končara i pritom tako pribavljen novac zadržali i podijelili među sobom, uhićeni su danas u Rovinju. Sutra (srijeda) bi trebali biti dovedeni na ispitivanje u USKOK u Rijeku. Tijekom prijepodneva policija je obavila i pretragu njihove kuće, no očito da je akcija prošla u tišini jer nitko od susjeda nije primijetio da se u kući i oko nje nešto zbiva niti se pročulo da je policija ponovno zakucala na vrata poznatih susjeda.

Paralelna istraga i nadzor

U ovom slučaju, koliko je zasad poznato, Cetinske USKOK sumnjiči za krivotvorenje isprava i poticanje poreznih službenika na zlouporabu položaja i ovlasti, a dvoje poreznika koje je danas u Rijeci privela policija sumnjiči se da su zlorabili svoju službu i ovlasti obrađujući njihove porezne predmete. U dogovoru s Cetinskima prihvaćali su bez provjere isprave i prateću dokumentaciju, riječ je poreznim prijavama tijekom 2011., 2012. i 2013. godine, iako su znali da su dokazi o imovini, odnosno njenu podrijetlu, nevjerodostojni. Na taj su način, sumnjaju istražitelji, Cetinski izbjegli plaćanje poreznih davanja na imovinu i novčana sredstva u milijunskim iznosima jer su im izdavana porezna rješenja prema kojima nisu bili obvezni platiti porez.

Dok je trajala istraga o malverzacijama oko kupoprodaje zemljišta za poduzetnika Danka Končara, nakon okončanja koje su podignute dvije optužnice, prva u veljači, a druga u ožujku ove godine, usporedo je trajao i porezni nadzor nad tvrtkama u vlasništvu Vinke i Mirka Cetinskog i svim njihovim osobnim prihodima i rashodima i tada je navodno utvrđeno da je sve što su stekli i u što su ulagali pokriveno zaradom.

Razliku stavljali u džep

Kako je, prema tvrdnjama tužitelja iz druge optužnice, riječ o 52 milijuna kuna koje su Cetinski i kompanjoni prisvojili trgujući samo sa zemljištima te još dodatnih 26 milijuna prilikom prodaje poslovnih udjela u dva poduzeća, a potom ih “oprali” – Končaru su prikazivali da su za zemljišta plaćali veće iznose, a razliku stavljali sebi u džep – istražitelji su krenuli u potragu za milijunima koji su završili kod bračnog para i za koje tužiteljstvo tvrdi da su ih, kao i suoptuženi, radi prikrivanja pravog izvora ulagali, preuzimali i prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju.

Prvom se optužnicom supružnici Cetinski i Drago Radolović te dvije pravne osobe terete za zloporabe na štetu Končareva Kermasa od 90 milijuna kuna, nastalu prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, dok se drugom optužnicom supružnici Cetinski, njihov sin Matteo i još osmero kompanjona u “poslu stoljeća” optuženi da su Končarovu tvrtku oštetili za još najmanje 52 milijuna kuna. 

>> Zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem uhićena Vinka Cetinski

Komentara 86

EN
enigma?
22:58 29.07.2014.

iznenadili biste se kolko ima "poštenjaka" u poreznoj upravi,stavit ih sve pod nadzor pa da vidiš kolko njih ima prste duboko umočene u pekmez!!!!!!!!!!!!

SE
sestrićna
22:58 29.07.2014.

dok je ćerka od nobila bila u braku s njihovin sinom onda nisu bili lopovi ?

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:07 29.07.2014.

Sapunica Cetinski predugo traje da bi se moglo reći kako institucije rade svoj posao! U pravnoj državi bi to već davno bilo ad acta, no u Hrvatskoj politička kvazi elita ne želi pravnu državu, kako bi i dalje selektivno i kad to njima odgovara odlučili nekoga ćorkirati, a i to vrše vrlo rijetko, što zbog nesposobnosti što zbog opurtunizma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije