Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIM U LICE Počinje se provoditi zakonska zabrana pušenja u kafićima i restoranima

Cigarete u kafićima od srijede strogo zabranjene

05.05.2009.
u 16:55

KARLOVAC – Zabrana pušenja nije došla u dobro vrijeme s obzirom na krizu i recesiju. Svi pregovori s Ministarstvom zdravstva nisu pomogli. Zakon je zakon.

Van s pepeljarama
Morat ćemo ga se pridržavati. Pepeljare će biti izbačene iz kafića i restorana. Vidjet će se kakav će biti razvoj događaja i negativne posljedice za ugostiteljstvo – rekao je predsjednik udruženja obrtnika Karlovca Davor Vinski. Naime, za ugostitelje je srijeda Dan D, jer se počinje provoditi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Ugostitelji su se pripremili i većina ima terase i prostore gdje je pušenje dopušteno. No, problem s kojima će se svi vjerojatno susresti jest kako nepristojnom gostu zabraniti da puši u zatvorenom prostoru ako želi unutra pušiti.

– Budući da inspektori nadgledaju provođenja zakona, pitao sam u Državnom inspektoratu što napraviti ako gost ne pristane pušiti izvan kafića. Rekli su mi da u takvim slučajevima treba zvati policiju. U policiji su mi rekli da oni ionako imaju manjak ljudi i da će djelovati u slučaju kad bude nužno. Zanima me kako bismo trebali postupiti, svađati se s gostom ili ga istjerati van? – pita karlovački ugostitelj Željko Godač.

U PU karlovačkoj doznali smo da inspektori provode zakon, a policija prema potrebi asistira.

– Slično je u slučaju kontrole točenja alkohola maloljetnicima. Taj zakon ne provodi policija, već inspektori idu van u kontrolu, a policija ide kao asistencija. Slično je i kad ovrhovitelj ide u popisivanje imovine, tada sud traži policijsku pratnju. Mi smo u toj situaciji čista pasiva – kazala je glasnogovornica PU karlovačke Tanja Petrić.

Na konkretan upit što ugostitelj treba činiti u slučaju da gost zapali cigaretu tamo gdje je zabranjeno, iz Državnog inspektorata općenito su nam odgovorili.

Kazna 1000 kuna
– Gospodarski inspektori u sklopu redovnih inspekcijskih nadzora provoditi i nadzore odredbi Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Inspektor će sa 1000 kuna kazniti na mjestu prekršaja fizičku osobu ako besplatno nudi duhanske proizvode na javnom mjestu i prostorima, te ako puši u prostoru u kojem je to zabranjeno – kažu nam u odgovoru.

Želite prijaviti greške?