Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Brown: Svjetskoj banci i MMF-u istekao rok trajanja

31.01.2009.
u 18:28

Britanski premijer Gordon Brown pozvao je svjetske vođe na reformu međunarodnih financijskih institucija, kako bi se spriječila u budućnosti pojava okolnosti koje su zadesile globalno gospodarstvo i dovele do financijske krize kojima danas svjedočimo.

U svojoj izjavi za CNN Brown je ocijenio kako svjetski lideri neće imati uspjeha u svojim nakanama oporavka od krize ukoliko je ne iskoriste za izgradnju "znatno ekološki orjentirane, tehnološki naprednije te stručnije ekonomije" od dosadašnje.

Brown smatra da se svijet mora okrenuti preispitivanju globalnih institucija poput Svjetske banke te Međunarodnog monetarnog fonda koje su nastale nakon Drugog svjetskog rata.

"Trebamo znatno poduzetnije institucije", drži britanski premijer dodajući kako se nastoji stvoriti globalno društvo u čemu će potporu dati moderne svjetske institucije, a ne one nastale prije 60 godina bez previše unutarnjih promjena.

Njihovo vrijeme je prošlo, komentirao je Brown.

Dotaknuo se i okupljanja u Londonu predstavnika 20 najjačih i najutjecajnih zemalja svijeta na samitu G20, na kojem će biti riječ o prvoj financijskoj krizi novog doba.

Istaknuo je potrebu preispitivanja postojećeg sustava vrijednosti i izgradnje novoga povjerenja u financijski sistem, te će skupa s njemačkom kolegicom Angelom Merkel uložiti napore da se to i dogodi.

Inače, britanski bankarski sustav pretrpio je uslijed krize jednu od najvećih šteta globalno zabilježenih zbog krize, a vlada je morala intervenirati nekoliko puta ne bi li spasila najuglednija novčarska imena Otoka, poput Northern Rock te Royal Banke.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?