Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Znate li koliko novca imate na računu u mirovinskom fondu? Gospodin Fin podsjeća: To je samo vaša, nasljedna imovina!

Stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu važno je pratiti kao i novac koji imate na bilo kojem drugom računu jer to znači da na vrijeme brinete o visini vaše mirovine jednog dana
21. prosinca 2020. u 12:30 10843 prikaza
Gospodin Fin

Budući da vam poslodavac svaki mjesec uplaćuje 5% bruto plaće u obvezni mirovinski fond tijekom radnog vijeka na osobnom računu prikupi se popriličan novac koji je samo vaša, nasljedna imovina.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Gospodin Fin | Autor :

Uplate u drugi stup obvezne su za sve zaposlene pa obvezni mirovinski doprinos moraju uplaćivati i obrtnici, poljoprivrednici te sva slobodna zanimanja. Svi u bilo kojem trenutku mogu provjeriti stanje svoje mirovinske štednje. To možete učiniti pozivom na besplatni telefon fonda, putem mobilne aplikacije koju imaju pojedini fondovi, putem internetske stranice fonda te SMS porukom koju na zahtjev šalje odabrani fond. Dio je to korisnih informacija koje daje Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, savjetuje da bez obzira što je obvezna mirovinska štednja automatska, o njoj trebamo voditi računa.

'Automatizam obvezne mirovinske štednje je važan jer nam omogućava bezbrižno ulaganje u vlastitu mirovinu. Olakšava nam i na način da nas, sukladno dobi, svrstava u jednu od tri kategorije mirovinskih fondova. No, iznos naše mirovine može ovisiti upravo o našoj brizi o tome kakve prinose ostvaruje naš mirovinski fond te uplaćuje li naš poslodavac mirovinske doprinose redovno i točno. Kako bi već tijekom radnog vijeka brinuli o svojoj mirovini, obavezno provjerite stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu. Pojedinci koji donose odluke u svakodnevnom životu i na taj način sami preuzimaju kontrolu optimističniji su i zadovoljniji od onih koji to je rade. I zato – ako se želite osjećati bolje uzmite stvar u svoje ruke kad god je to moguće. Svakako provjerite i svoj mirovinski račun. No, nemojte pretjerivati! Prinose treba gledati na dulji rok', ističe Andrijana Mušura Gabor.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal 'Think Fin: Financije za svakoga'. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte o čemu sve ovise prinosi na štednju!

Koliko često trebamo provjeravati stanje na svom mirovinskom računu i trebamo li u krizi brinuti što se događa s mirovinama, doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor.

qr | Autor : SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

Mr Fin gif | Autor :

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Drugi mirovinski stup predstavlja individualnu kapitaliziranu štednju. Individualna znači da je riječ o vašoj osobnoj imovini, odnosno da se uplaćena sredstva evidentiraju na vašem osobnom računu, dok kapitalizirana znači da prilikom uplaćivanja u odabrani obvezni mirovinski fond vi zapravo ostvarujete i neki prinos od tog ulaganja. Te aktivnosti možemo usporediti s 2u1 proizvodima, gdje osim primarnog cilja – uplaćivanja u fond kao nekog oblika izdvajanja novca, ostvarujete i drugi cilj – prinos od svog ulaganja. Premda ste u ovaj stup obvezni uplaćivati, i to 5 % od bruto plaće, imate veću slobodu tako što sami možete birati obvezni mirovinski fond i kategoriju obveznog mirovinskog fonda u koju ćete uplaćivati taj iznos.
Hanfa 

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade