Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnove financija

Znate li da su bankovne kartice kakve danas koristimo nastale zbog čovjeka koji je zaboravio novčanik?

Gospodin Fin
08.10.2021.
u 14:00

Prva emisija projekta Učim s gospodinom Finom na zanimljiv način otkriva osnove financija, ali i nepoznate činjenice o novcu

Financijska pismenost, ekonomija, budžet, odgovorno upravljanje novcem – sve su to pojmovi koje je moguće svakodnevno čuti iz medija, ali i okoline. Pa ipak, potrebno je povećati udio financijski pismenih građana Republike Hrvatske, a naročito je važno za svaku državu da je pismen velik udio mladih osoba, pogotovo školaraca. Upravo zato, Večernji list je u suradnji s UMFO-om pokrenuo projekt „Učim s gospodinom Finom“ kako bi približili financijsku pismenost mladima te ih što bolje pripremili za budućnost!

Osnove financija temelj su napretka

Riječ je o nizu modula, točnije emisija putem kojih roditelji, učenici osnovnih škola, ali i svi drugi uče o financijskoj pismenosti i važnosti kvalitetnog baratanja novcem. Prva emisija, tj. prvi modul Osnove financija posvećena je upravo osnovama iz svijeta financija koje su preduvjet za sve ostalo potrebno znanje koje se nadograđuje u drugim modulima.

Profesorica Nikol Šćrbec sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa uz pomoć virtualnog asistenta, gospodina Fina i voditeljice Lucije Kajić objasnila je kako je novac uopće nastao i zašto, ali i brojne druge, zanimljive činjenice.

Tako primjerice gledatelji u prvom modulu mogu saznati da su kreditne kartice kakve se danas koriste nastale zato što je jedan čovjek zaboravio novčanik i nije mogao platiti večeru u restoranu, ali i mnoge druge zanimljive činjenice.

Učenici mogu saznati ono što ih zanima

Budući da je emisija namijenjena učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola, provela se i anketa u kojoj su sudjelovali učenici Osnovne škole Odra. Otkrili su što misle o džeparcu te odakle on dolazi.

Njihove izjave, kao i cijeli prvi modul „Osnove financija“ možete pogledati ovdje:

Da je znanje iz financijske pismenosti prijeko potrebno dokazuje i činjenica da se mladi s financijama susretnu tek nakon zaposlenja ili na početku samostalnog života. Anja Tkalčević iz sektora za sistemske rizike i zaštitu potrošača Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) tvrdi – „to je prekasno“.

„Djeca pokazuju interes za učenjem i o novcu, štednji i potrošnji, stoga ih treba učiti kreativno. Svjesni smo da najbolje učimo kroz vlastite primjere, stoga nas edukacija o financijama treba pratiti tijekom cijelog našeg školovanja“ – zaključuje.

Kvalitetnom i pravovremenom edukacijom o novcu može se uvelike umanjiti broj obitelji koje nemaju osnovni budžet i uvjete za kvalitetan život. Projekt Učim s gospodinom Finom trebalo bi pripremiti mladež na sve financijske izazove i od njih stvoriti mlade, sposobne i financijski obrazovane ljude.

Znanje se svakako isplati, budući da je za timove i njihove mentore predviđen kreativni nagradni natječaj, a najbolji tim osvojit će čak 15.000 kuna za svoju školu. No prije svega, učenici kao i njihovi mentori trebaju pogledati sva četiri modula koji će ih pripremiti za kreativni natječaj.

Gospodin Fin zaista dokazuje vrijednost svog slogana: Učim, štedim, znam da vrijedim!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije