Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Željko Lovrinčević: Političari bi trebali lobirati za euro

Ova je vlada povećanjem javnog duga s oko 60 posto prije četiri godine na oko 90 posto ove, onemogućila uvođenje eura
03. svibnja 2015. u 08:19 11 komentara 950 prikaza
Željko Lovrinčevič
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednica je poručila da euro možemo uvesti za pet godina, no to je malo vjerojatno...

Nemoguće je jer ne ispunjavamo potrebne kriterije, od deficita do javnog duga. Hrvatska je prva na listi želja da euro uvedemo, a posljednja po uvjetima, i to ponajprije zbog javnog duga. A taj kriterij možemo ispuniti tek za 20 godina, pa prije toga ne možemo ni računati na euro.

Ipak, nije isključeno da nam se popusti? Bi li nam zbog loših pokazatelja to bilo moguće.

Ova je vlada povećanjem javnog duga s oko 60 posto prije četiri godine na oko 90 posto ove, onemogućila uvođenje eura. Postoji mogućnost da EU spusti kriterije, no to je malo vjerojatno. Ali, isto tako nije isključeno da za nas kao zemlju koja je jako eurizirana naprave izuzeće i da nam se omogući uvođenja eura, što bi trebala potvrditi svaka zemlja članica. Isto tako, nije isključeno da fiksiramo tečaj i to uvedemo u Ustav ili uvedemo paralelnu valutu euro, što bi se opet u EU trebalo potvrditi.

Bi li euro kao valuta bila poželjna, odnosno bi li se trebalo izboriti za njezino uvođenje?

Svakako bi nam euro bio poželjan kao valuta. Primjerice, u Sloveniji, koja ima euro, javni dug na sličnoj razini, a lošiji bankarski sustav, kamate su za dva postotna boda niže nego kod nas. To bi za nas značilo uštedu na kamatama od šest milijardi kuna godišnje, odnosno na rok od 20 godina, koliko nam treba za ispunjavanje kriterija, oko 120 milijardi kuna. S tom uštedom automatski bismo smanjili i deficit. Euro bi zapravo kompenzirao našu premiju rizika. Zato politika "sit and wait" ne vodi nikamo. Lobiranje za uvođenje eura zato bi trebala biti hrabra politička odluka jer to bi nas moglo izvući iz začaranog kruga.

>>Grabar-Kitarović: Vjerujem da ćemo do 2020. uvesti euro

>>Juncker: Hrvatska može biti spremna za euro najranije 2020.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • dario2612:

    jel se za uvođenje eura lobira ili se ispunjavaju propisani uvjeti?

  • tolitol:

    Povećanje duga od 60 na 90 posto BDP u nešto više od 3 godine? I ovo je samo dokaz da je Milanovićeva vlada prava nacionalna katastrofa, kao i dokaz medijske blokade jer se o ovome šuti. I da, treba uvesti ... prikaži još! euro. No od toga neće biti ništa. Predstoji nam zato vrlo teško razdoblje kad se na svjetskom tržištu normaliziraju kamate te je vrlo moguć bankrot države. Zbog čega? Samo zbog nesposobnosti naših političkih vrhuški da misle o bilo čemu drugome a da se to ne tiče njihovih foteljica.

  • doktor1:

    Uvođenje EUR ima perspektivu i smisla kod zemalja koji imaju stabilnu ekonomiju i vanjskotrgovinski barem ravnotežu. Netko tko je naučio se zaduživati kao Hrvati uvođenje EUR bi dovelo do grčkog scenarija. Osim toga uvođenjem druge valute gubi se suverenitet. Političarima ... prikaži još! koji su sposobni dovesti zemlju u red tako da ekonomija razvija a ne da sebi osiguravaju mandate ne treba strana valuta.