Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA EKONOMIJA

ZEF predao HNB-u zahtjev za osnivanje etične banke

Etilčna banka
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
11.10.2016.
u 16:02

Uposlovnom planu koji su predali HNB-u predvidjeli su početni kapital od 80 milijuna kuna, no vjeruju da će biti i veći

Predstavnici Zadruge za etično financiranje predali su HNB-u službeni zahtjev za dobivanje licence etične banke.

–  Nakon dvije i pol godine intenzivnog rada na izradi koncepta etičnog bankarstva  u Hrvatskoj, kompletirali smo opsežnu dokumentaciju potrebnu za licenciranje  ebanke. Ukupno 80-ak  pravilnika i još toliko popratnih dokumenata na više od tisuću stranica dokaz je da smo projektu pristupili ozbiljno i da imamo sve potrebne kapacitete za početak rada – komentira upravitelj ZEF-a Goran Jeras.

Iz HNB-a poručuju da je zakonski rok za odlučivanje o zahtjevu šest, a najviše 12 mjeseci od zaprimanja zahtjeva.

–  Vjerujemo da će daljna komunikacija s HNB-om biti profesionalna i dobra kao i dosad i da ćemo operativno početi raditi u prvom kvartalu sljedeće godine. – ističe Jeras.

U poslovnom planu koji su predali HNB-u predvidjeli su početni kapital od 80 milijuna kuna, no vjeruju da će biti i veći. Buduća hrvatska etična banka postala je članica Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) još prije dobivanja licence te su u lipnju bili domaćini njihove godišnje skupštine koja se održala u Splitu.

- Kao članica imamo pristup svim financijskim instrumentima federacije koje ćemo koristiti za financiranje održivih razvojnih projekata u Hrvatskoj.

Već sada kao zadruga okupljamo više od 650 članova koje međusobno povezujemo osiguravajući im tržište, povoljniji pristup proizvodima i uslugama te savjetodavnu podršku svih oblika.

Ovo je upravo i pravo vrijeme za sve koji podržavaju ovaj projekt da nam se pridruže, a sve informacije mogu dobiti na našim web stranicama www.ebanka.eu i www.zef.hr - kaže Silvana Vujnović, direktorica financiranja ZEF-a, buduća predsjednica uprave etične banke.

>> Država će davati socijalne stanove za ljude pod ovrhom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije