Naslovnica Vijesti Hrvatska

Direktor HUB-a za Bloomberg: Vlada nema puno vremena za dogovor s bankama

Adrović je zakonsko rješenje za konverziju nazvao "radikalnim"
06. listopada 2016. u 11:19 12 komentara 305 prikaza
Zdenko Adrović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iduća vlada trebala bi pokušati postići dogovor s bankama oko tzv. zakona o konverziji kredita u 'švicarcima' prije nego što se i ostale banke, poput UniCredita, odluče na podizanje tužbe protiv države jer je na njih bio prebačen sav teret konverzije, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović u razgovoru za Bloomberg.

U tekstu Bloomberga objavljenog ovoga tjedna navode se podaci HUB-a da banke podnose cijeli trošak konverzije, procijenjen na 7,6 milijardi kuna, nastao nakon što je prošlogodišnjim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju bankama naložena konverzija kredita vezanih uz švicarski franak u kredite vezane uz euro po tečaju franka nižem od onog po kojem su krediti odobravani.

Zbog toga je, podsjeća se, 16. rujna ove godine UniCredit, u čijem je vlasništvu najveća hrvatska banka, Zagrebačka banka, podnijela zahtjev za pokretanje arbitraže Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Rasprava o ovoj temi, ocjenjuju u Bloombergu, biti će prvi test za buduću vladu, a Adrović kaže da će nova vlada možda i postići kompromis s bankama, ali da za to ponestaje vremena.

"Nemamo puno vremena na raspolaganju. Situacija će se promijeniti nakon što još tri, četiri ili pet banaka započne postupak arbitraže, a znamo da je nekoliko banaka već spremno na to", izjavio je Adrović, no nije precizirao koje se to banke također pripremaju za tužbe.

Adrović je zakonsko rješenje za konverziju nazvao "radikalnim" te je kazao kako je Hrvatska taj zakon, za razliku od ostalih članica EU, donijela bez konzultacija s Europskom središnjom bankom ili Europskom komisijom. 

Plenković Juncker SUSRET U BRUXELLESU Plenković Junckeru: Imajte razumijevanja za naš zakon o konverziji Bivši premijer Zoran Milanović Tomislav Krasnec Zakon o konverziji kostur je iz ormara

U tekstu se podsjeća da su različite korake za olakšavanje pozicije dužnika u 'švicarcima' poduzele i Mađarska, Poljska, Rumunjska i druge europske zemlje, kao i da se u slučaju Hrvatske uključila i Europska komisija, ustvrdivši da se način na koji je konverzija provedena protivi pravnim normama Europske unije.

Navodi se i ranija izjava ministra financija Zdravka Marića kako se pokušava postići dogovor s bankama, ali i izjava vođe Mosta Bože Petrova da je jedna od tema u razgovorima oko sastava nove vlade s HDZ-om i mogućnost uvođenja poreza na aktivu banaka. 

"Razmijenili smo informacije s vladom, ali ne bih rekao da su pregovori već započeli", rekao je Adrović za Bloomberg, dodajući da bi, uvede li im se porez na aktivu, banke u stranom vlasništvu hipotetski mogle "potražiti zaštitu svojih investicija u Hrvatskoj te pripojiti svoje hrvatske podružnice matičnim bankama u inozemstvu, ostavljajući u Hrvatskoj samo maloprodajnu mrežu bez imovine". 

>> Europska komisija: Arbitražni mehanizmi iz bilateralnih ugovora protivni zakonodavstvu EU-a

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • darkog:

    Kad banke lihvare građane onda je to zakonski i u redu. Kad država (znatno prekasno) zaštiti građane od njih onda je to radikalno i nezakonito. KAže ovaj lik :"ostavljajući u Hrvatskoj samo maloprodajnu mrežu bez imovine". Znači preći će u ... prikaži još!će u teroriste, jer kako misle ostaviti maloprodajnu mrežu bez imovine (Da li rušiti silne zgrade koje su podignute ili preuređene za potrebe banaka. Da li će minirati sve one kuće i stanove koje su svijim lihvarenjem i superskupim kreditima ovršile građanima? Jer ako im je to plan onda je to terorizam, a ako se povuku ostati će bez svega toga i a i bez krave muzare u likovima hrvatskih građana i poduzetnika). Prijetnje koje nažalost mogu proći samo kod raznih Plenkovića, Marića, Petrova, Karamarka i sličnih domoljuba. Jer budimo iskreni i danas te inozemne banke u Hrvatskoj imaju tri do četiri puta veće kamate nego u matičnim zemljama. I koga će onda oštetiti ako se povuku....

  • propalismoFranjoskroz:

    Posto je hdz na vlasti dolaze lijepo dani za bankare

  • Deleted user:

    možete se pakirati iz Hrvatske takve lihvare u državi ne trebamo ponašajte se i poslujte kao i u matičnim bankama ili vas ne treba vračajte se kući