Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE DRVNE INDUSTRIJE

Nestašica radnika: Najveći proizvođač ima čarter let s 50 Indijaca, a već zapošljava Ukrajince...

Kongres pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/17
26.09.2019.
u 21:26

Loše stanje šuma, bolesti i požari još se u tolikoj mjeri ne osjećaju na industriji, ali tu su drugi problemi poput nedostatka radne snage.

Alarmantno zdravstveno stanje šuma u Hrvatskoj i cijeloj regiji koje prijeti održivom etatu bilo je dominantna tema ovog kongresa i jedna od tema mini panela kongresa pilanari jugoistočne Europe, koji je po deseti put održan u Slavonskom Brodu. Ubrzanim klimatskim promjenama narušena je stabilnost većine biljnih vrsta u Hrvatskoj.

 Prema riječima Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, cijela Hrvatska zaražena je hrastovom mrežastom stjenicom, a trenutno je najugroženija vrsta je poljski jasen, zaražen gljivom chalarom. Sve to moglo bi dovesti do ugroze više na šumi baziranih industrija, među kojima i drvne.

Kongres pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu
1/17

- Jedino šumarska struka uz pomoć znanstvenih institucija u stanju je sanirati i obnoviti šumske sastojine – naglasio je Jakupčić.

Loše stanje šuma, bolesti i požari još se u tolikoj mjeri ne osjećaju na industriji, ali tu su drugi problemi poput nedostatka radne snage.

- Jako puno kolega uvozi radnike iz Ukrajine, Indije, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja. Svatko koristi kvote, jer radne snage nema. Poznato je da zapadna Europa traži radnike i sirovinu, oni u nam baš direktna konkurencija i nije se jednostavno boriti s njima.  Kakva je situacija na tržištu govori podatak da najveći proizvođač stolica u Hrvatskoj organizira čarter let s 50 Indijaca, a već zapošljava 30 Ukrajinaca. Mi vodimo svoju bitku s problemima, Hrvatske šume svoju, a moramo ruku pod ruku skupa pokušati naći rješenje – istaknuo je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Na skupu se i ove godine okupio velik broj stručnjaka iz drvno-prerađivačke industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, ali i drugih europskih zemalja poput Austrije, Njemačke, Švedske, Italije... Razgovaralo se o mobilizaciji dodatnih količina sirovine, povlačenju sredstava iz EU fondova, ali i o osiguranju konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije.

Komentara 7

UM
Umoran
16:22 26.09.2019.

Lazete izrabljivaci, dajte ljudima 6.000 kn mjesecno za taj iznimno teski i naporni posao, pa cete vidjeti kako radne snage itekako ima!

DU
Deleted user
22:05 26.09.2019.

Pa naravno da nedostaje radne snage, kolika je prosjecna placa sumskog radnika u Hr?

Avatar dr. Evil
dr. Evil
18:23 26.09.2019.

Plaće će povećatj tek kad iscrpe sve druge mogućnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije