Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Nestašica radnika: Najveći proizvođač ima čarter let s 50 Indijaca, a već zapošljava Ukrajince...

Loše stanje šuma, bolesti i požari još se u tolikoj mjeri ne osjećaju na industriji, ali tu su drugi problemi poput nedostatka radne snage.
26. rujna 2019. u 21:26 7 komentara 1034 prikaza
Kongres pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Alarmantno zdravstveno stanje šuma u Hrvatskoj i cijeloj regiji koje prijeti održivom etatu bilo je dominantna tema ovog kongresa i jedna od tema mini panela kongresa pilanari jugoistočne Europe, koji je po deseti put održan u Slavonskom Brodu. Ubrzanim klimatskim promjenama narušena je stabilnost većine biljnih vrsta u Hrvatskoj.

'obećana zemlja' Nepalci i Indijci kod nas našli svoj djelić raja, evo za koju plaću beru rajčicu

 Prema riječima Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, cijela Hrvatska zaražena je hrastovom mrežastom stjenicom, a trenutno je najugroženija vrsta je poljski jasen, zaražen gljivom chalarom. Sve to moglo bi dovesti do ugroze više na šumi baziranih industrija, među kojima i drvne.

Kongres pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu
1 / 17
Kongres pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu

- Jedino šumarska struka uz pomoć znanstvenih institucija u stanju je sanirati i obnoviti šumske sastojine – naglasio je Jakupčić.

Loše stanje šuma, bolesti i požari još se u tolikoj mjeri ne osjećaju na industriji, ali tu su drugi problemi poput nedostatka radne snage.

- Jako puno kolega uvozi radnike iz Ukrajine, Indije, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja. Svatko koristi kvote, jer radne snage nema. Poznato je da zapadna Europa traži radnike i sirovinu, oni u nam baš direktna konkurencija i nije se jednostavno boriti s njima.  Kakva je situacija na tržištu govori podatak da najveći proizvođač stolica u Hrvatskoj organizira čarter let s 50 Indijaca, a već zapošljava 30 Ukrajinaca. Mi vodimo svoju bitku s problemima, Hrvatske šume svoju, a moramo ruku pod ruku skupa pokušati naći rješenje – istaknuo je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Dubravko Mihaljek Odlazak radnika stvara probleme koje treba odmah rješavati

Na skupu se i ove godine okupio velik broj stručnjaka iz drvno-prerađivačke industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, ali i drugih europskih zemalja poput Austrije, Njemačke, Švedske, Italije... Razgovaralo se o mobilizaciji dodatnih količina sirovine, povlačenju sredstava iz EU fondova, ali i o osiguranju konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Umoran:

  Lazete izrabljivaci, dajte ljudima 6.000 kn mjesecno za taj iznimno teski i naporni posao, pa cete vidjeti kako radne snage itekako ima!

 • killdozer:

  Pa naravno da nedostaje radne snage, kolika je prosjecna placa sumskog radnika u Hr?

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Plaće će povećatj tek kad iscrpe sve druge mogućnosti