Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zaredali dobri pokazatelji, ali oporavak još nije na vidiku

Nedavno je objavljen podatak o rastu industrijske proizvodnje treći mjesec zaredom, za 0,7 posto, godišnja stopa inflacije pala je 0,4 posto u ožujku
03. svibnja 2014. u 09:00 7 komentara 903 prikaza
kupovina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Promet u trgovini na malo porastao je u ožujku u odnosu na isto razdoblje lani 1,3 posto, a u odnosu na prethodni mjesec 0,6 posto. Tako je nastavljen trend dobrih pokazatelja koji su se zaredali u posljednje vrijeme. Nedavno je tako objavljen podatak o rastu industrijske proizvodnje treći mjesec zaredom, za 0,7 posto, godišnja stopa inflacije pala je 0,4 posto u ožujku, nezaposlenost je u istom mjesecu u odnosu na veljaču pala 0,2 posto, izvoz je u prva dva mjeseca porastao 12 posto...

– Iako takvi podaci raduju, teško da će se nastaviti jer je proizvodnja pretežito fokusirana na domaće tržište. Veći promet u trgovini na malo odraz je pak snižavanja cijena, a tek treba vidjeti je li možda utjecaj na veći promet imala kupnja automobila države – komentira Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke SG. Kaže da u obzir treba uzeti i pad javne potrošnje i kapitalnih investicija pa će stoga BDP u prvom tromjesečju zabilježiti pad, iako vjerojatno nešto blaži.

Slično govori i analitičar Hypo Alpe Adria banke Hrvoje Stojić dodajući da će na BDP, uz nisku javnu potrošnju i investicije, negativan utjecaj imati i zalihe, ali ublažio je pad BDP-a u prvom kvartalu na 0,5 posto. Na razini cijele godine očekuje se pad osobne potrošnje od oko jedan posto. Trenutačno na potrošnju, kaže, povoljno utječe poboljšana kupovna moć zbog pada cijena, ali to ima privremen karakter.

– Treba uzeti u obzir fiskalno stezanje i namete poput većih trošarina za gorivo, a moguće i još neke namete koji će loše utjecati na potrošnju – kaže Stojić. Analitičari RBA kažu kako je promet u trgovini na malo tijekom krize zabilježio smanjenje oko 20 posto, što je bila izravna posljedica nepovoljnih kretanja na tržištu rada, a početak 2014. donio je stabilizaciju. Potrošnja je, kažu, uglavnom usmjerena na osnovne životne potrebe. Analitičari RBA do kraja godine očekuju blagi rast potrošnje koja je još opterećena niskom zaposlenosti, nastavkom procesa razduživanja građana i slabim izgledom za oporavak.

>>Njihove proizvode koristi gotovo svako kućanstvo, u krizi 'okrenu' 40 milijuna kuna

Prvo tromjesečje

Pad će biti 0,5%

Neki analitičari ublažili pad BDP-a u prvom kvartalu na 0,5 posto. Treba računati na pad javne potrošnje i kapitalnih investicija

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Pazi ovih strucnjaka: cijene su pale zato je povecan promet. Ovdje se radi o potrosenom novcu, kojeg je bilo 1,3 vise , a ne o cijenama artikala. Osim toga u prosloj godini je Uskrs bio u ozujku a ove godine ... prikaži još! je u travnju, pa ce rezultati za travanj biti sigurno jos bolji. Nadalje, kakav glup komentar "quasi" strucnjaka, kad rezultat ne odgovara njihovim prognozama, pa onda ubacuju gluposti opravdanja tipa: kupovina drzavnih automobila. Iako je svima jasno da su automobili na leasing i da je opterecenje ostalo isto, kao i prije, mozda se jos i nesto smanjilo!? Cinjenica je isto, da izvoz raste, iako nema izvoza brodova u ova tri mjeseca, tako da se moze reci, da se radi o kontinuitetu, zahvaljujuci prvenstevno malim i srdnjim poduzecima. Upravo njima drzava treba pomoci, jer su oni svugdje na Zapadu, izvozni generator jednog gospodarstva. Ali Hrvati nebi bili Hrvati, kad sve nebi relativizirali i popljuvali.

 • Bulaba:

  Industrijska proizvodnja je porasla za 0,7%? A što ćemo s građevinarstvom koje je palo za 9,6%? Trgovina je na nuli i to samo zbog stotina i stotina auta koje je kupila vlada. Nikakvog rasta u trgovini nije bilo, to je ... prikaži još! samo zbog drukčijeg datuma na koji je pao Uskrs; trgovina je na godišnjoj razini u padu za 1,3%, a ne u porastu. A što se tiče nezaposlenosti, i normalno je da nezaposlenost pada kako se primiče turistička sezona, tako je ovdje već 180 godina. Istovremeno je zaposlenost u godini dana smanjena za 2%. Što ćemo s tim? Nikakvog oporavka nema. Trgovina jednostavno više ne može padati jer je na apsolutnom biološkom minimumu: kupuje se samo najosnovnije, da se kupuje manje, imali bi masovno umiranje od gladi i bolesti. Prestanite manipulirati i izmišljati.

 • bubimima:

  Dobri pokazatelji - blago nama. Znači, uskoro možemo očekivati porast broja zaposlenih, porast plaća i mirovina. Živi bili pa vidjeli.