Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENI RAD

Zaposlenost u 227 tvrtki veća 22 posto

Domagoj Šelebaj i Matej Bule
HNB
17.06.2021.
u 06:20

Istraživači HNB-a Domagoj Šelebaj i Matej Bule o korištenju novca EU u Hrvatskoj

Korištenje novca iz europskih fondova ima izrazito pozitivan učinak na poslovanje poduzeća, poput razine zaposlenosti, poslovnih prihoda, produktivnosti rada i ukupne faktorske produktivnosti ili kapitalne intenzivnosti, pokazali su istraživači HNB-a Domagoj Šelebaj i Matej Bule u radu koji je objavio znanstveni časopis Instituta za javne financije.

Bespovratno 371 milijun

Uz pristup zajedničkom europskom tržištu, mogućnost korištenja novca iz europskih fondova za Hrvatsku je možda i najvažnija ekonomska korist od članstva u EU. Samo u 2020. godini krajnjim je korisnicima iz europskih fondova po različitim osnovama isplaćeno 2,6 milijardi eura, što je 5,3% hrvatskog BDP-a, istaknuli su Šelebaj i Bule na predstavljanju istraživanja.

– Proteklih je godina dinamika korištenja znatno poboljšana te je, prema određenim mjerilima, dostigla prosječnu iskorištenost na razini Europske unije. Zato bi povećanje efikasnosti korištenja trebalo biti sljedeći cilj – kazali su Šelebaj i Bule koji su analizirali učinak europskih sredstava na poslovanje 227 poduzeća koja su od 2013. do 2016. godine primila 371 milijun kuna bespovratno.

Oko 56 posto ih je iz prerađivačke industrije, a 43 posto iz uslužnih djelatnosti. U prvoj godini te su tvrtke povećale zaposlenost sedam do osam posto, a u drugoj čak 22 posto.

Iako su rezultati provedene analize pokazali da korištenje sredstava ima znatan pozitivan učinak na poslovanje poduzeća, ipak se može izdvojiti nekoliko dodatnih preporuka za vođenje ekonomske politike. Šelebaj i Bule naglašavaju da treba učiniti dodatne napore kako bi sredstva bila dostupnija mlađim ili novoosnovanim poduzećima, budući da je pristup financiranju jedan od najčešćih problema s kojima se takva poduzeća susreću.

Moguć moralni hazard

Također, pokazalo se da korištenje sredstava ima negativan utjecaj na relativnu profitabilnost poslovanja, čime se dovodi u pitanje tržišna profitabilnost financiranih projekata i otvara mogućnost za moralni hazard, te i o tome treba voditi računa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije