Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zaposlenost je pala za 0.4% u odnosu na prethodni mjesec

Po podacima DZS-a, krajem ovogodišnjeg kolovoza u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,34 milijuna osoba, što je 0,4 posto ili 5.831 osoba manje nego mjesec dana prije, ali i 0,8 posto više nego u istom mjesecu lani.
20. rujna 2019. u 13:45 0 komentara 197 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,4 posto ili 6.975 osoba manje nego krajem prethodnog mjeseca, dok je stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na srpanj ostala ista, na 6,8 posto, pokazuju podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

09042010 zagreb hzz burza zapošljavanje nezaposlenost posao traženje poslovi foto: hrvoje dominic HZZ Krajem kolovoza 114.498 nezaposlenih

U odnosu na kolovoz 2018., broj zaposlenih bio je za 0,8 posto veći.

Po podacima DZS-a, krajem ovogodišnjeg kolovoza u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,34 milijuna osoba, što je 0,4 posto ili 5.831 osoba manje nego mjesec dana prije, ali i 0,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

Nezaposlenost Zapošljavanje Manja potražnja za skladištarima i vozačima, broj oglasa za ovo zanimanje povećao se 45%

Na mjesečnoj razini, najviše je porastao broj zaposlenih u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, za 2,4 posto, na 97.858 osoba, a slijede poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo s rastom od 2,3 posto, na 25.090 zaposlenih. 

Franka Smoljo Karijere Evo zašto sve više mladih bez obzira na obrazovanje odabire rad u IT industriji

I većina drugih djelatnosti na mjesečnoj razini bilježi određene poraste broja zaposlenih, dok je pad zabilježen u obrazovanju, za 5,5 posto, rudarstvu i vađenju 1,1 posto, prerađivačkoj industriji 0,6 posto, građevinarstvu 1,1 posto, trgovini te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima 0,3 posto i ostalim uslužnim djelatnostima 0,4 posto. U financijskim djelatnostima i osiguranju te u zdravstvu i socijalnoj skrbi bilo je jednako zaposlenih kako u srpnju.

EUROSTAT: Hrvatska među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem kolovoza bilo 210.408 zaposlenih, što je 0,5 posto manje nego u srpnju.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika gotovo da se i nije mijenjao - 19.227.

Ilustracija kuhara POTRAŽNJA RADNIKA Posla ima za umirovljene vozače i kuhare

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem kolovoza bilo je registrirano 114.498 nezaposlenih osoba, što je za 0,1 posto više u odnosu na srpanj i 14,6 posto manje nego u kolovozu 2018. godine

Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u kolovozu je iznosila 6,8 posto, isto kao i u srpnju.

 

 

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.