Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST NEZAPOSLENOSTI

Zaposlenost je pala za 0.4% u odnosu na prethodni mjesec

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
20.09.2019.
u 13:45

Po podacima DZS-a, krajem ovogodišnjeg kolovoza u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,34 milijuna osoba, što je 0,4 posto ili 5.831 osoba manje nego mjesec dana prije, ali i 0,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

 

Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,4 posto ili 6.975 osoba manje nego krajem prethodnog mjeseca, dok je stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na srpanj ostala ista, na 6,8 posto, pokazuju podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na kolovoz 2018., broj zaposlenih bio je za 0,8 posto veći.

Po podacima DZS-a, krajem ovogodišnjeg kolovoza u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,34 milijuna osoba, što je 0,4 posto ili 5.831 osoba manje nego mjesec dana prije, ali i 0,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

Na mjesečnoj razini, najviše je porastao broj zaposlenih u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, za 2,4 posto, na 97.858 osoba, a slijede poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo s rastom od 2,3 posto, na 25.090 zaposlenih. 

I većina drugih djelatnosti na mjesečnoj razini bilježi određene poraste broja zaposlenih, dok je pad zabilježen u obrazovanju, za 5,5 posto, rudarstvu i vađenju 1,1 posto, prerađivačkoj industriji 0,6 posto, građevinarstvu 1,1 posto, trgovini te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima 0,3 posto i ostalim uslužnim djelatnostima 0,4 posto. U financijskim djelatnostima i osiguranju te u zdravstvu i socijalnoj skrbi bilo je jednako zaposlenih kako u srpnju.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem kolovoza bilo 210.408 zaposlenih, što je 0,5 posto manje nego u srpnju.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika gotovo da se i nije mijenjao - 19.227.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem kolovoza bilo je registrirano 114.498 nezaposlenih osoba, što je za 0,1 posto više u odnosu na srpanj i 14,6 posto manje nego u kolovozu 2018. godine

Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u kolovozu je iznosila 6,8 posto, isto kao i u srpnju.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije