Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti na godišnjoj razini smanjenja za 1,5 postotnih bodova.
31. srpnja 2019. u 14:59 3 komentara 338 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i Hrvatskoj u lipnju je ostala nepromijenjena u odnosu na svibanj, a Hrvatska je izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, prema u srijedu objavljenim podacima europskog statističkog ureda.

radnici, posao izvješće Eurostata Nezaposlenost u EU i Hrvatskoj u svibnju na novim najnižim razinama u više od 19 godina

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u lipnju je iznosila 6,3 posto, kao i u mjesecu ranije te ostala na najnižim razinama otkako je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000.

U lipnju prošle godine stopa nezaposlenosti u EU28 bila je 6,8 posto, pokazalo je najnovije izvješće. U eurozoni je stopa nezaposlenosti kliznula na 7,5 posto, s revidiranih svibanjskih 7,6 posto. To je njezina najniža razina od srpnja 2008. godine. U lipnju prošle godine iznosila je 8,2 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju lipnja bez posla bilo 15,7 milijuna građana, od čega 12,34 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na svibanj smanjen za 36 tisuća u EU-u, odnosno za 45 tisuća u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji lipanj manji je za 1,2 milijuna u EU-u, te za 1,03 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je stopa nezaposlenosti u lipnju zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijedi Njemačka s 3,1 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 7,1 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranim podacima Eurostata.

Zavod za zapošljavanje Anketa o radnoj snazi Nezaposlenost pala na 8,4 posto, ali pada i broj radno sposobnih

Bez posla je u Hrvatskoj u lipnju prema podacima Eurostata bilo 127 tisuća građana, kao i u svibnju, odnosno 29 tisuća manje nego u prošlogodišnjem lipnju. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti na godišnjoj razini smanjenja za 1,5 postotnih bodova.

Uz Hrvatsku među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti su Grčka, za 2,2 postotna boda, Cipar za 1,8 postotnih bodova, Irska za 1,4 postotna bod,a te Slovačka za 1,3 postotna boda.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 17,6 posto u travnju. Slijedi Španjolska s 14 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je u 24 zemlje EU-a, stagnirala je u Estoniji i Poljskoj, a povećana je u Švedskoj i Luksemburgu.

Probuđeni PESCO Brexit, Trump, Kina, Rusija, ali i Von der Leyen, guraju Bruxelles prema stvaranju 
vojske EU

Stopa nezaposlenosti mladih u EU blago skliznula

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a u lipnju je iznosila 14,1 posto, što je smanjenje sa svibanjskih 14,3 posto, prema podacima Eurostata.

U eurozoni je pak smanjena za 0,2 postotna boda u odnosu na svibanj, te je iznosila 15,4 posto.

Bez posla je u lipnju u EU-u bilo ukupno 3,2 milijuna mladih, od čega 2,25 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU-u na godišnjoj razini smanjen za 239 tisuća, te za 179 tisuća u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u lipnju zabilježila Njemačka, od 5,5 posto. Slijede Nizozemska sa 6,5 posto, te Češka sa 6,6 posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 39,6 posto u prvom tromjesečju 2019. godine. Slijede Španjolska s 32,4 posto i Italija s 28,1 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti iznosila je 20,3 posto, uz 31 tisuće nezaposlenih mladih, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Olujni
    Olujni:

    Nezaposlenost se smanjuje, s poduzeca propadaju i radna mjesta nestaju. Trebalo bi Eurostatu dojaviti da za pad nezaposlenosti nije zasluzna HR Vlada, vec Vlade Njemacke i Irske!

  • Diesel:

    Imali sto o penzionerima?