Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČINCI SUBVENCIONIRANJA

Savjet HNB-a: Manje gotovinskih, više stambenih kredita

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.03.2021.
u 18:08

Zadržavanjem visokog stupnja ekspanzivnosti monetarne politike HNB-a, slobodna novčana sredstva banaka nastavila su dosezati povijesno najviše razine

Godišnji se rast plasmana banaka u siječnju 2021. godine zadržao na razini od 3,9 posto, koliko je iznosio i u prethodnom mjesecu.

Pritom su plasmani nefinancijskim poduzećima zabilježili ubrzavanje rasta sa 5,6 posto u prosincu 2020. na 5,9 posto u siječnju 2021., a plasmani stanovništvu usporavanje s 2,1 posto na 1,8 posto, što je posljedica kontinuirano slabe potražnje za gotovinskim nenamjenskim kreditima koja je produbila godišnji pad tih kredita.

Istodobno su stambeni krediti ubrzali rast odražavajući i dalje učinak subvencioniranja, objavili su iz HNB-a nakon sjednice Savjeta. Iznijeli su i podatke da je u posljednjem tromjesečju 2020. realni BDP porastao za 2,7 posto na tromjesečnoj razini, ali je i istodobno bio za sedam posto manji nego u istom razdoblju lani.

U siječnju 2021. godine nastavio se rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih, ali su ti pokazatelji nepovoljniji u odnosu na siječanj 2020.; zaposlenost je niža za 0,5 posto, a nezaposlenost viša za 18,1 posto. Godišnji pad potrošačkih cijena smanjio se s  minus 0,7 posto u prosincu 2020. na  minus 0,3 posto u siječnju 2021., što je u velikoj mjeri bio rezultat povećanja doprinosa cijena energije te industrijskih proizvoda.

Zadržavanjem visokog stupnja ekspanzivnosti monetarne politike HNB-a, slobodna novčana sredstva banaka nastavila su dosezati povijesno najviše razine.

Prema mjesečnim podacima Ministarstva financija RH u posljednjem je tromjesečju 2020. godine manjak salda središnje države bio zamjetno nepovoljniji nego u istom razdoblju 2019. godine. Javni dug je na kraju studenog dosegao 88,5 posto BDP-a, što je povećanje za 15,9 postotnih bodova u odnosu na kraj 2019. godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije