Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad dostupniji

Za piletinu i kavu zaradi se 10 puta brže nego 1960.

Koliko sati je trebalo raditi za koji proizvod?
Foto: VL
1/2
03.01.2014.
u 08:07

Pedantni Nijemci izračunali da se za kilogram cijeloga pileta prije 53 godine radilo dva sata i osam minuta, a danas je potrebno samo 12 minuta

Nikada hrana i kućne potrepštine nisu bili skuplji nego danas, a istovremeno nikada nisu bili dostupniji prosječnom čovjeku. Iako nas svake godine statistička izvješća plaše inflacijom koja leti u nebo, stvarne brojke pokazuju da inflacija ne može pratiti rast plaća i da se danas za kruh, mlijeko, meso, televizor, kavu, pivo... radi znatno manje nego prije 50-ak godina. Barem kada je riječ o Njemačkoj.

Naime, ugledni tjednik Focus objavio je usporedbu – koliko je za paket proizvoda trebalo raditi 1960., a koliko prošle godine.

Bogatstvo za televizor

Gotovo za sve proizvode danas treba raditi znatno manje nego 1960. Tako je za litru mlijeka prosječni njemački radnik 1960. godine trebao raditi deset, a danas samo tri minute. Maslac od 250 grama danas se zaradi za četiri, a prije 53 godine trebalo je raditi čak 38 minuta. Za paket od 10 jaja na početku sedmog desetljeća prošlog stoljeća trebalo je raditi gotovo sat vremena, a sada se za jedan sat zaradi osam paketa jaja. Još je veća razlika kod mesa i kave. Za kilogram cijelog sirovog pileta u Njemačkoj danas treba raditi 12 minuta, dok je 1960. za isti proizvod trebalo odvojiti deset puta više – dva sata i osam minuta. Za pola kilograma sirove kave 1960. trebalo je raditi 204, a danas 21 minutu. Struja je u odnosu na kupovnu moć danas jeftinija gotovo tri, a benzin dva puta nego 1960. Najdrastičnija je razlika za televizore. Za prosječan televizor danas treba raditi 28 sati i 38 minuta (3,5 dana), a prije 53 godine trebalo je 12 puta više – gotovo 338 sati (42,2 dana).

Jedino je bakalar skuplji

Za jedan sat u Njemačkoj su se 1960. zaradila 1,3 eura, a danas 15,9 eura. Jedino je bakalar danas skuplji nego 1960. – danas se kilogram zaradi za 66, a u to doba za 54 minute. Iako hrvatski statističari ne vode ovakvu statistiku, pretpostaviti je da je trend sličan njemačkom.     

>>Kupovna je moć u Hrvatskoj 76 posto veća nego u Srbiji

Komentara 4

ZE
zelenakrava
09:20 03.01.2014.

To su u pravilu stvarni pokazatelji.Već me pomalo nervira kada ljudi pričaju da je danas sve skupo a de je prije bilo bolje i da su si mogli puno toga priuštiti. Kada sam počeo raditi (1980.) napravio sam sličnu tabelu.Koliko sam vremena trebao raditi za jedno jaje,košulju,cipele,dnevne novine,kg brašna,šećera,tramvajsku kartu,dnevne novine,tv pretplatu,televizor,perilicu i slično. I danas,unatoč svim problemima sitvacija je ipak bolja nego prije tridesetak godina. Naravno ,danas se manje radi za proizvode visoke tehnologije koji su puno jeftiniji(tv,hladnjak itd). A da ne pričamo o kompjuterima. Tada kompjuter snage malo boljeg PC-a nisu imale ni brojni instituti,sveučilišta ili uredi vlada većine država.A danas je to dostupno gotovo svakoj prosječnoj obitelji. Negdje u nekom starom rokovniku imam zapisane te podatke.Ako ga negdje u podrumu pronađem biti će zgodno usporediti podatke. No moramo voditi računa da tada u socijalističkoj Jugoslaviji nije bilo toliko izbora a ni toliko razlika. Razlika npr. između najjeftinije i najskuplje košulje bila je recimo 5 puta a danas zna biti i do 100 puta.

RA
razer
21:07 03.01.2014.

Mlad je u pravu, Njemacka je slucaj za sebe. Od rata i razaranja, cudesan rast trajao je desetljecima i standard se drasticno povecavao. Njemacka je i danas u odlicnoj situaciji, a mi smo u banani. Posebice valja imati na umu umu da nikad nije bilo vise nezapsolenih, kopanja po smecu, prosjacenja itd. Postajemo drzava socijalnog kolapsa. Trend uopce nije slican njemackom, mi od 90e skoro nismo imali niakkav realan rast, samo krediti. Kriza je to rasplinula. Standard pada vec 7g, a nastavit ce padati. Standard kakav su oni imali ukupno 1960 mi mozemo samo sanjati, a danas da ne govorim.

ML
Mlad75
09:50 03.01.2014.

Jeste vi umobolni ili što?? Pa jel lipo piše da je takvo stanje u Njemačkoj!!! Od kad to mi imamo iste cijene i isti standard kao Njemačka.....samo budalaštine pišete .....A ovaj komentar od zelenekrave je onako pravo s visine.....ako ti imaš love i sve to što si nabrojala možda da pogledaš malo oko sebe ljude koji primaju ( ako uopšte i primaju plaću) od 2500 kuna ili onih 360 000 nezaposlenih kojima se sad ukida i socijala jer eto imaju nekretinu.....naravno po vama bi svi trebali živjeti ispod mosta......očito da ti nije slučajan ovaj drugi dio nicka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije