Naslovnica Biznis

Za kredite u francima fiksiranje glavnice na dan početka otplate

Mjere zaštite korisnika kreditnih usluga mogle bi se implementirati u zakone o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama
09. listopada 2012. u 19:49 11 komentara 8 prikaza
udruga franak
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Nakon višemjesečne komunikacije "preko nišana" sastali su se predstavnici udruge Franak i Ministarstva financija.

Tom su prilikom i dogovorili da udruga Franak preda svoj prijedlog mjera zaštite korisnika kreditnih usluga koje bi se mogle implementirati u Zakon o potrošačkom kreditiranju i Zakon o kreditnim institucijama. Konkretni su prijedlozi već poslani, a najvažniji se odnose na stambeno kreditiranje.

Prva mjera po uzoru na Mađare predviđa stabilizaciju glavnice za kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima prema tečaju koji je vrijedio na dan puštanja kredita u otplatu. Potom bi se kredit konvertirao u valutnu klauzulu u eurima ili u kunski kredit, a banke bi razliku vodile kao otpis dijela potraživanja.

Druga je mjera uvođenje kamatne stope koja bi se sastojala od fiksnog i promjenjivog dijela, vezanog uz određeni parametar: libor, zibor, euribor, doprinose na obveznice, stopu inflacije ili ponder svega toga.

Trećom mjerom traže hitno donošenje zakona o osobnom bankrotu, prema kojem bi se iz imovine dužnika naplatila glavnina potraživanja vjerovnika, no ostatak duga mogao bi se otpisati da dužnici nakon dvije do pet godina imaju čist početak.

– Nijedna mjera ne zadire u državni proračun, poslali smo ih na očitovanje i na Ekonomski fakultet i u HNB – poručuju iz Franka.

>>Ne žele pretvaranje švicaraca u eurske kredite, isplati li se sada?

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Naravno da je neophodno fiksirati iznos kredita na dan njegove aktivacije. Sve ostalo je bankarska, lihvarska pljačka u pomoć hrvatskih vlada. Kredit je samo izražen u švicarskim francima koje nitkoo nije ni vidio. Ni banke ni oni koji su podigli ... prikaži još! kredite. Hrvatska vlada mora zaštiti svoje državljane, one koji su podizali kredite da bi raslo hrvatsko gospodarstvo stanogradnja sa svim drugim gospodarskim granama. Vlada mora zaprijetiti bankama oduzimanjem licenci ukoliko ne provedu ovaj prijedlog.

 • Avatar siskonjic
  siskonjic:

  Samo fiksiranje kamata u trenutku sklapanja ugovora je zakonito,sve ostalo je Pljačka banaka,što se mora ukinuti!

 • damirmm:

  Uvesti mogućnost fiksne kamate za kredite u svim valutnim klauzulama.